header image
 

Duindoornbessen pukken

Bergen aan Zee is gezegend met prachtige duinen! Duinen die uitnodigen om doorheen te wandelen. Je komt dan helemaal tot rust. Vogels fluiten hun mooiste liederen en konijntjes flitsen weg! Ook de kleuren zijn indrukwekkend. Het geel van het duinzand, het groen van het helmgras en het blauw van de lucht. De duinen van Bergen aan Zee zijn op sommige plekken heel hoog! Op die plaatsen heb je dus een een panoramisch uitzicht over Bergen aan Zee en diens wijde omgeving! Oók het strand en de Noordzee. 

Vruchten die je kunt eten

In de duinen van Bergen aan Zee groeien veel verschillende soorten planten. Het leeuwendeel van de vruchtdragende planten is eetbaar voor dieren; een deel ook voor de mens. Planten moeten hun zaden en vruchten verspreiden om op die manier voort te kunnen blijven leven. Dieren, met name vogels, zijn de belangrijkste verspreiders van plantenzaden en vruchten. Planten zetten verschillende methodes in om aantrekkelijk te zijn voor dieren. Eén daarvan is kleur!

Duindoorn

Zo hebben de bessen van de duindoorn een oranje kleur. Deze kleur oefent een aantrekkingskracht uit op hongerige dieren die niet te weerstaan is. Duindoornbessen zijn ook eetbaar voor mensen. Het is dus leuk om deze bessen te plukken in de duinen van Bergen aan Zee! Je kunt ze het beste zoeken in gebieden met open, kalkrijke duinen. Dit type duinlandschap is ook te vinden in Bergen aan Zee. Duindoornbessen zijn heel gezond; ze zitten vol met vitamines (E en C), carotenoïden, flavonoïden, plantensterolen, lignanen en mineralen. 

Duindoornolie

Van duindoornbessen kun je heel veel verschillende producten en dingen maken! Een fraai voorbeeld daarvan is duindoornolie. Deze wordt gewonnen uit de zaden en/of pulp van duindoornbessen. Duindoornolie kent verschillende toepassingen; zo is het wondgenezingbevorderlijk en is het een belangrijke grondstof voor allerlei cosmetische producten.

Vogels met een stuk in hun kraag  

Tijdens de winter voltrekt zich een wonderbaarlijk fenomeen rondom duindoornbessen. In de bessen treedt er dan een vergisting op waardoor er alcohol ontstaat. Du moment dat de gevleugelde vrienden ze opeten, kunnen ze dronken worden. Het is een uitermate komisch gezicht om spreeuwen, lijsters en kramsvogels ladderzat te zien voor te bewegen!