Bergen aan Zee: kunstmarkten!

Kunstmarkten zijn er veel te bezoeken in Bergen aan Zee en in Bergen. Dat is geen toeval. Deze twee Noord-Hollandse plaatsen staan namelijk te boek als dé kunstplaatsen van Nederland. Dat gaat al heel erg ver terug in de tijd. In de loop van de tijd hebben zich honderden kunstenaars in de twee dorpen gevestigd. Dan moet je denken aan kunstschilders, beeldhouwers, et cetera. Als je in Bergen aan Zee en in Bergen bent, kom je ook direct in de sfeer van kunst terecht. Je kunt je dan ook helemaal voorstellen dat men sterk geïnspireerd raakt door de omgeving: de duinen, het strand en de Noordzee. Als je dat allemaal ziet, krijg je de neiging om daar wat mee te gaan doen. Je heb zin om dat te gaan duiden. In het Noord-Hollandse kustplaatsje zijn heel veel verschillende vakantie-accommodaties te boeken.

Het Noordzeelandschap is een bijzondere habitat voor veel planten en dieren. De planten en dieren hebben zich helemaal aangepast om er te kunnen overleven. Eén van de dieren die je er kunt spotten, is de behaarde bijenwolf.

Behaarde bijenwolf

De behaarde bijenwolf heeft een lengte die tussen de 10 en 17 millimeter ligt. Het is een beest dat te zien is in de maanden mei, juni en juli. De behaarde bijenwolf lijkt als twee druppels water op de bijenwolf, maar er zijn ook verschillen. Zo is de behaarde bijenwolf een fractie groter dan de bijenwolf. Zowel de behaarde bijenwolf als de bijenwolf komen op dezelfde plaatsen voor. De larve van de behaarde bijenwolf maakt zijn ontwikkeling niet door bij bijen. Het zijn de nesten van graafwespen waar zich de ontwikkeling voltrekt.