Bergen aan Zee: lekker uitwaaien!

Het Noordzeestrand wordt door de meeste mensen gebruikt om fijne wandelingen te maken, om lekker uit te waaien. Dat gebeurt uiteraard ook op het strand van Bergen aan Zee. Alle 365 dagen per jaar leent het strand van dit Noord-Hollandse kustplaatsje zich voor deze geweldige activiteit. In de zomer kun je lekker met je blote voeten door de branding lopen en word je op die manier fijn gekoeld. En dan des avonds weer lekker in je vakantie-accommodatie vertoeven.

Fraaie natuur 

Maar ook in het najaar is het strand een ‘place to be’ voor mensen die van wandelen houden. Het strand is maar een van de fantastische delen van de prachtige natuur waarmee Bergen aan Zee gezegend is. Het kustplaatsje heeft ook mooie duinen en bossen. Een natuur waarin geweldige dieren leven. Eén van die dieren is de zwarte metselaar.

Zwarte metselaar

De zwarte metselaar heeft een lengte die tussen de 14 en 18 millimeter ligt. De zwarte metselaar vliegt in de maanden mei, juni en juli uit. Het mannetje en het vrouwtje van de zwarte metselaar hebben een andere kleur. De dames zijn voor het leeuwendeel zwart. Echter de voetleden en het midden van het buiksluier bezitten rode haren. De vleugels van de dame hebben een donkerbruine kleur met bovendien een blauwe glans. De heren zijn voor het leeuwendeel vosrood gekleurd. Het einde van het achterlijf is zwart behaard. De zwarte metselaar laat zich maar zelden in Nederland zien. De broedcellen die de zwarte metselaar maakt, hangen vrij aan muren en rotsen. Het materiaal dat hij daarvoor gebruikt bestaat uit een mengsel van nectar, speeksel, kleine steentjes, leem en zand. Uiteindelijk ontstaat er een stevige constructie die bijna niet van de rots is weg te halen. Hoeveel kracht je ook gebruikt.