Bergen aan Zee: yoga op het strand!

Op het strand van Bergen aan Zee kun je veel activiteiten ontplooien, één daarvan is yoga. Als je een strandwandeling aan het maken bent, kan het zomaar voorkomen dat je mensen ziet die yoga aan het bedrijven zijn. Na de yoga kun je heerlijk ontspannen in je vakantie-accommodatie.

Activiteitenstrand

Op de meeste stranden van de Noordzee heb je twee gedeelten. Het zogenaamde activiteitendeel (activiteitenstrand) en het niet-activiteitendeel. Op het activiteitendeel wordt bijvoorbeeld ook veel gevliegerd. Het is niet voor niets dat het vliegeren alleen op het activiteitendeel plaats mag vinden. Het kan namelijk gevaarlijk zijn als er een vlieger uit de lucht komt zeilen en bij iemand op het hoofd valt. Yoga is in dat opzicht voor niemand gevaarlijk. Wat ook niet gevaarlijk is, is het genieten van de natuur in Bergen aan Zee. Een van de dieren die je daar kunt treffen is de beukengalmug.

Beukengalmug

De beukengalmug komt in ons land voor op beukenbomen die opgesteld zijn in lanen of die wortel hebben geschoten langs de randen van bossen. De gal heeft een lengte tot 12 millimeter. Deze gal hangt aan de bovenzijde van de bladeren van de beuk. In eerste instantie heeft de gal een groene kleur. Echter, als de gal zich gaat ontwikkelen, verandert de kleur via geel naar rood. Nog voordat het blad valt, valt de gal. Op de grond overwintert de larve of pop in de gal. De larve verpopt in de herfst of het het voorjaar dat volgt. Aan het einde van de maand maart, of aan het begin van de maand april breekt de galmug naar buiten. De lengte van de galmug ligt tussen de 4 en 5 millimeter. Daarmee is het één van de grootste inheemse soorten.