Met de bus naar Bergen aan Zee!

Je kunt heel gemakkelijk met de bus naar Bergen aan Zee. Vanuit Bergen vertrekt namelijk regelmatig de bus naar het Noord-Hollandse kustplaatsje. Met de bus naar Bergen aan Zee heeft uiteraard heel veel voordelen. Je kunt namelijk ook wel met een auto naar Bergen aan Zee rijden, maar er zijn niet zoveel parkeerplaatsen in het badplaatsje. Bergen aan Zee is namelijk niet zo groot; er wonen maar een paar honderd mensen. Uiteraard ontvangt het dorp wel heel veel toeristen ieder jaar, maar gelukkig zijn er meer dan voldoende vakantie-accommodaties!

Bombardeerkever

Bergen aan Zee is uiteraard een heerlijke bestemming voor mensen die van de zee en het strand houden. Maar het pittoreske plaatsje heeft nog veel meer te bieden. Schitterende planten en dieren bijvoorbeeld. Eén van die dieren is de bombardeerkever.

De bombardeerkever heeft een lengte die tussen de 6 en 10 millimeter ligt. Het beest is het hele jaar door buiten te spotten. De dekschilden van de bombardeerkever hebben een groenblauwe kleur. Bovendien zijn de dekschilden reflecterend. De kop, het halsschild en de poten hebben een koperrode kleur. Het insect is in het bezit van een antennepoetser. 

De bombardeerkever heeft een voorkeur voor gebieden die droog en warm zijn. Met name kalkgraslanden staan hoog op het voorkeurslijstje. De bombardeerkever is een uniek beest. Als hij zich namelijk bedreigd voelt, produceert hij knalletjes die bovendien naar jodium ruiken. Het vindt allemaal plaats in het achterlijf. In het achterlijf bevindt zich de zogenaamde explosiekamer. In deze kamer komen twee stoffen tezamen. Deze stoffen reageren samen waardoor er drukgas ontstaat die zijn weg naar buiten probeert te vinden. Naast de bombardeerkever leeft er ook nog de zogenaamde kleine bombardeerkever.