header image
 

Blokarten

In 1999 stond de Nieuw-Zeelander Paul Beckett aan de wieg van de ontwikkeling van de blokart: een eenpersoons landvoertuig op drie wielen die door de wind wordt voortgestuwd door een zeil. Het woord blokart wordt uitgesproken als blo-kart. De blokart wordt een strandzeiler als je hem op het strand gebruikt. Als je heerlijk wilt racen langs de vloedlijn, moet je gaan blokarten (blowkarten oftewel strandzeilen). Op het moment dat je een schaatsenset onder de blokart monteert, wordt de blokart geschikt voor het ijs en kun je gaan ijszeilen.

 

Blokarten Bergen aan Zee

 

De blokart heeft een paar bijzondere eigenschappen: je kunt ze met de hand sturen, de blokart is heel erg wendbaar, je kunt ze in een kleine auto vervoeren, in een handomdraai zijn ze op te bouwen, de besturing is heel eenvoudig en de doelgroep is heel groot. Feitelijk ben je tijdens het blokarten aan het karten op windkracht of aan het zeilen op het strand.

Piloot

Het voorwiel wordt gebruikt voor het sturen van een blokart. Met de twee achterwielen kun je niet sturen, deze zitten vast en draaien om hun as. De bestuurder van een blokart gaat in een stoeltje zitten. De persoon die een blokart bestuurt wordt ook weleens een piloot genoemd. Mensen die ervaring met zeilen hebben kunnen gemakkelijk een blokart besturen. Als je een blokart bestuurt spelen beide handen een belangrijke rol. De ene hand regelt de zogenaamde schoot. De schoot is de lijn waarmee de zeilstand ten opzichte van de blokart wordt geregeld. De andere hand zit aan het stuur. Naast de eenpersoons blokarts zijn er ook 2-zits blokarts op de markt.

Ideale windkracht

Binnen een kwartier is het blokarten te leren, dus dat is razendsnel. De sport is geschikt voor iedereen, of je nu jong of oud bent. Blokarten valt en staat natuurlijk wel met de wind. Zonder wind is het uiteraard niet mogelijk om te blokarten. Er moet minimaal een wind staan met kracht 3 om te gaan blokarten. Wanneer het harder waait dan windkracht 7 is het niet meer verantwoord om in een blokart te stappen. Het wordt dan erg gevaarlijk.

Het leukste is het om langs de vloedlijn te blokarten. Dat kan als de wind van zee komt. Je wordt gedwongen om te gaan zigzaggen over de breedte van het strand als de wind uit het noorden of zuiden komt. Je moet voorkomen om in het losse zand van het strand te komen. De blokart staat dan namelijk direct stil. Ook als je met een blokart in de branding terecht komt geeft dat hetzelfde resultaat. Als je van hoge snelheden houdt, moet je zeker gaan blokarten. Meer dan 50 kilometer per uur met een blokart is namelijk mogelijk. In Nieuw-Zeeland werd met 93 kilometer per uur het snelheidsrecord gevestigd.

Blokarten is geen gevaarlijke sport, mits je alle veiligheidsinstructies in acht neemt. Het dragen van een helm en gordel (riem) is verplicht tijdens het blokarten. Het is ook belangrijk om immer de handen en voeten binnenboord te houden tijdens het blokarten. Als de blokart omvalt is er nog niets aan de hand. Het voertuig valt dan namelijk op zijn zeil. De blokart is uitgerust met een kooiconstructie, in principe ben je dus altijd veilig!

Callantsoog en Wijk aan Zee

Helaas mag er op het strand van Bergen aan Zee niet geblokart worden. Maar geen paniek, op steenworp afstand van Bergen aan Zee zijn er volop mogelijkheden om deze flitsende sport wel uit te oefenen. Zo wordt er op het strand van Callantsoog regelmatig geblokart. Echter het mekka van de blokartsport in Nederland is Wijk aan Zee. Wijk aan Zee bezit een heel breed strand, het breedste strand van Noord-Holland. Het strand is bovendien heel hard, hetgeen belangrijk is voor het blokarten. Overigens laten de meeste stranden van Nederland alleen maar blokarters toe tijdens het winterseizoen.

Callantsoog

Callantsoog is een fantastische badplaats. Als je op het strand van Callantsoog bent, word je niet geconfronteerd met horizonvervuiling. Voor de kust van deze Noord-Hollandse badplaats bevindt zich namelijk geen windmolenpark. Daarmee is Callantsoog één van de weinige plaatsen waar dat het geval is. Callantsoog is verder gezegend met een heel gezellig centrum en verschillende fraaie natuurgebieden waaronder het Zwanenwater. Als je in Callantsoog bent, valt het verder op dat er heel veel auto rondrijden met witte kentekenplaten; Duitsers dus! Onze oosterburen weten massaal de Nederlandse kust te vinden. Voor veel Duitsers is de Nederlandse kust dichterbij dan de Duitse kust.