header image
 

Bramen plukken

Het is heel erg leuk om bramen te plukken. Iedereen zal dat wel herinneren uit zijn jeugd. Met je vader en moeder eropuit trekken om in de natuur naar deze zoete lekkernijen te zoeken. Er zijn overigens heel veel verschillende soorten bramen; meer dan zeshonderd. Wat niet veel mensen weten, is dat bramen neefjes en nichtjes zijn van aardbeien. Het is dus familie van elkaar! Als je op vakantie bent in Bergen aan Zee is het de moeite waard om bramen te gaan plukken. Er zijn voldoende plaatsen in het Noord-Hollandse kustplaatsje waar ze groeien en waar ze dus te plukken zijn. Je kunt ze vervolgens lekker gaan opeten op het fantastische strand van Bergen aan Zee. De maanden augustus en september zijn de topmaanden om bramen te plukken! Helaas moet je bramen snel opeten; ze zijn maar een handjevol dagen in de koeling te bewaren. Als je langer van ze wil genieten, moet je ze in de diepvries opslaan. 

Zuivel

Er zijn verschillende manieren hoe je bramen kunt eten. Je kunt ze zo opeten, maar je kunt ze ook ergens doorheen doen. In een of ander zuivelproduct. Dan moet je denken aan kwark of yoghurt bijvoorbeeld. Dan heb je echt een koningsmaal bereid. Maar ook in een salade zijn bramen heel erg lekker! Wat ook niet te versmaden is, is een bramentaart! Maar dan moet je wel beschikken over de nodige bakvaardigheden. 

Kwark

Op de keper beschouwd is kwark een soort kaas: zeer verse kaas! Het is dan ook niet voor niets dat men in België spreekt van plattekaas. In Frankrijk praat men over verse kaas (fromage frais) en witte kaas (fromage blanc). De bereiding van kwark is tamelijk eenvoudig. Er vindt eerst aanzuring van de melk plaats middels melkzuurbacteriën. Als dat klaar is, wordt er stremsel toegevoegd; doorgaans is dit niet-vegetarische stremsel. Vervolgens wordt er 24 uur verzuurd en gestremd op kamertemperatuur. Daaropvolgend wordt de massa gesneden en in een kwarkzak gedaan om uit te lekken. Van de beginhoeveelheid blijft ongeveer eenderde over. De massa die overblijft, wordt goed geroerd. 

Bramenjam

En dan is er uiteraard nog de overheerlijke bramenjam! Een jam die helemaal niet moeilijk is om te maken! Bramen, geleisuiker en citroensap zijn de enige drie ingrediënten die nodig zijn om bramenjam te maken!