header image
 

Bruinvissen spotten

Als je bruinvissen voor de kust van Bergen aan Zee spot, beleef je een fantastische ervaring. Als je op het strand van het Noord-Hollandse badplaatsje staat, bestaat er een kans dat je ze voorbij ziet zwemmen. In de Noordzee leven niet alleen maar vissen, ook verschillende soorten zeezoogdieren waarbij zeehonden het meest bekend zijn. Langs de vaderlandse kust komen twee soorten zeehonden voor: de gewone zeehond en de grijze zeehond. De meestvoorkomende walvissoort in de Noordzee is echter de bruinvis. Je kunt ook deelnemen aan zeehond- en bruinvisspottour om zeehonden en bruinvissen te spotten op de Noordzee en Waddenzee!

Watervarken 

De bruinvis werd vroeger ook wel anders genoemd: water- of zeevarken. Bruinvissen zijn met een maximale lengte van 1,80 meter en maximaal gewicht van 60 kilogram grote beesten. Door de naam bruinvis kun je op twee verschillende manieren op het verkeerde been worden gezet. Op de eerste plaats is de bruinvis geen vis, maar een zeezoogdier. Op de tweede plaats is het beest niet bruin, maar grijs/wit. Bruinvissen kunnen alleen leven, maar ook in kleine groepen. De groepen van watervarkens bestaan uit twee tot tien exemplaren. Het liefst voeden zeevarkens zich met vissen, garnalen en pijlinktvissen. Maar ze moeten wel alert blijven! Bruinvissen staan namelijk op het menu van orka’s, haaien en grijze zeehonden!

Dolfinarium Harderwijk

In Dolfinarium Harderwijk leven verschillende bruinvissen in gevangenschap. Deze dieren zijn onfortuinlijk gestrand en daarna overgebracht naar het dolfinarium om aan te sterken. Helaas konden ze na hun revalidatieperiode niet meer worden teruggezet. De stichting SOS Dolfijn bevindt zich ook in Dolfinarium Harderwijk. Het grootste zeezoogdierenpark van Europa is Dolfinarium Harderwijk; dit park wordt ieder jaar door heel veel mensen bezocht. In 1965 gingen de deuren open voor belangstellenden. In Dolfinarium Harderwijk leefden twee orka’s: Morgan en Gudrun. Orka’s behoren tot de familie van de dolfijnen; het is zelfs de grootste vertegenwoordiger. Het is niet moeilijk om orka’s te herkennen: de bovenkant is zwart en de onderkant is wit. Boven de ogen bevindt zich bovendien een witte vlek. Toch zijn de orka’s goed van elkaar te onderscheiden door een eigen unieke patroon. Hierdoor is herkenning en identificatie mogelijk. Orka hebben een opvallende rugvin die erg hoog kan zijn; meer dan twee meter!