header image
 

Deltavliegen

Deltavliegen (zeilvliegen, hanggliding, drachenfliegen, deltaplane of vol libre) wordt doorgaans geassocieerd met hoge bergen en dito valleien, maar ook vanaf de Nederlandse duinen kan het luchtruim gekozen worden middels een deltavlieger (zeilvliegtuig). Met een beetje geluk zijn deltavliegers op het strand van Bergen aan Zee te spotten.

Deltavliegen Bergen aan Zee

Naast het deltavliegen kun je ook vanaf de duinen in Bergen aan Zee gaan paraglijden (paragliden of skygliden). Paraglijders (paragliders of skygliders) maken gebruik van een bestuurbaar glijscherm (chute of parapente). De luchtstroming die het mogelijk maakt om te deltavliegen en paraglijden in de duinen wordt soaren genoemd.

Soaren

Als je gaat vliegen op de wind vóór een obstakel, wordt dat soaren genoemd. Bergen, kliffen, duinen, dijken, gebouwen et cetera kunnen daarbij fungeren als obstakels. Als de aanstromende wind maar over het obstakel gestuwd wordt. Op het moment dat je gaat vliegen in een lucht die omhoog gestuwd wordt (de zogenaamde hellingstijgwind), wordt het dalen voor een groot deel of in zijn geheel opgeheven. Als de omstandigheden optimaal zijn kan een deltavlieger of paraglider urenlang in de lucht blijven hangen, óók in een duingebied. In 2011 vloog de ervaren skyglider-piloot Bas de Weert met een glijscherm onafgebroken langs de duinen van Wijk aan Zee naar Den Helder en weer terug, een puike prestatie.

Hoogste duin van Nederland

Laminaire wind leent zich het beste voor soaren, aan de kust dus aanlandige wind. Des te groter het object is, des te minder wind noodzakelijk is. Duinen zijn relatief lage objecten, dus om te kunnen soaren in het duinlandschap is veel wind noodzakelijk. De hoogste duin van Nederland bevindt zich overigens in het Noord-Hollandse plaatsje Schoorl (gemeente Bergen), deze duin meet een hoogte van 55,4 meter (boven NAP). De op één na hoogste duin van Nederland ligt Zoutelande (gemeente Veere) in de provincie Zeeland, deze duin toornt 54 meter boven het Zeeuwse duinlandschap uit.

Het deltavliegen en paraglijden vanaf de vaderlandse duinen is niet gemakkelijk. Alleen mensen die goed kunnen lieren en bergvliegen kunnen uiteindelijk succesvol gaan duinsoaren. In Nederland is het alleen mogelijk om te duinsoaren bij laagwater, anders is het strand te smal. Het probleem is dat je in Nederland niet de duinen mag betreden, er overheen vliegen mag gelukkig wel. De vliegsnelheden tijdens het duinsoaren kunnen hoog oplopen, 60 kilometer per uur wordt met het grootste gemak gehaald. Als er dan meerdere mensen aan het soaren zijn is de hoogste alertheid immer vereist, te meer omdat de vliegers op allerlei verschillende hoogtes bivakkeren en in een fractie van een seconde van hoogte kunnen veranderen.

Opleiding

Voordat je gaat duinsoaren moet je eerst een opleiding volgen. Uiteindelijk is brevet-1 de minimale vereiste om te mogen duinsoaren. In Nederland zijn verschillende plekken waar je prima kunt duinsoaren. Wijk aan Zee, Zoutelande en Noordwijkerhout zijn verreweg de populairste spots. Minimaal is windkracht 3 (richting zuidwest) of windkracht 4 (richting noordwest) vereist om goed te kunnen vliegen. Duinsoaren is uiteraard de ultieme manier om van het duinlandschap te kunnen genieten. Zo vrij als een vogeltje hang je boven de duinen en het strand en geniet je een helikopterview. Bovendien ben je heerlijk sportief bezig door gebruik te maken van unieke luchtstromingen. Met een beetje geluk is het allemaal in Bergen aan Zee te bewonderen!

Gebroeders Wright

Eén van de beroemdste broers in de geschiedenis van de luchtvaart vormen de gebroeders Wright: Wilbur en Orville; ze zagen het levenslicht in Dayton Ohio op 16 april 1867 respectievelijk 19 augustus 1871. Wilbur en Orville hadden nog twee oudere broers en een zus: Reuchlin, Lorin en Katharine. In eerste instantie beginnen de broers een drukkerij daarna starten ze een fietsenzaak; de Wright Cycle Exchange. Ze ontwerpen en maken ook een eigen fiets; de Van Cleve! Tijdens een lang ziekbed raakt Orville al lezend in aanraking met het werk van Otto Lilienthal; een Duitse luchtvaartpionier. Het leidt ertoe dat de twee broers in eerste instantie een zweefvliegtuig maken.