header image
 

Diskgolf

Op het strand van Bergen aan Zee diskgolf (discgolf) spelen, is heel erg leuk! De sport is nog niet zo oud en staat op het punt om ons kikkerlandje te gaan veroveren. Naast het feit dat het leuk is om op het strand lekker te luieren, is het aantrekkelijk om iets actiefs te doen: diskgolf dus!

Diskgolf versus traditioneel golf

Op de keper beschouwd, lijkt diskgolf op traditioneel golf. Natuurlijk zijn er ook verschillen. Traditionele golfers maken gebruik van verschillende soorten clubs en golfballetjes. Vliegende schijven (frisbees) heb je nodig als je wil gaan diskgolfen. Het doel van de twee sporten is hetzelfde: iedere hole in zo min mogelijk slagen/worpen lopen. De discgolfdisc wordt van de tee naar het doel geworpen; dit doel noemt men de hole!

Metalen mand

Als hole kunnen verschillende doelen in stelling worden gebracht. Meestal wordt een polehole gebruikt; een mand die van metaal is gemaakt en op een stok staat. Lantaarnpalen en bomen deden vroeger dienst als polehole. Spelers werpen vanaf de plek waar de vorige worp landt. Diskgolfen kent vele uitdagingen; bomen en struiken staan langs de fairway opgesteld als hindernissen. Hierdoor is het spelletje heel boeiend en spannend. 

Stabiel

Een diskgolfer maakt gebruik van verschillende soorten discs. Dit zijn de driver, midrange en putter. Vooral qua stabiliteit en aerodynamica zijn er grote verschillen tussen de discs. De tee is de plaats waar de diskgolfer zijn driver werpt; de driver is heel instabiel, maar daarnaast wel heel aerodynamisch. De de midrange-disc wordt gebruikt om de basket te bereiken vanaf de fairway. Om de hole af te maken, wordt de putter gebruikt. 

Major golfkampioenschap

Eén van de meest prestigieuze golftoernooien bij de mannen is het major golfkampioenschap; kortweg major genoemd. Er worden ieder jaar vier majors gespeeld: The Open Championship, US Open, PGA Championship en het Masters Tournament. De oudste major is The Open Championship; dit toernooi werd voor het eerst gepeeld in oktober 1860 op Prestwick te Schotland. Tegenwoordig wordt ‘The Open’ gespeeld in de maand juli waarbij ieder jaar op een andere baan wordt gespeeld. De winnaar van The Open krijgt naast een grote geldprijs ook de ‘Gold medal’. De medaille wordt al sinds 1872 uitgereikt. Diegene die het toernooi drie keer wint, sleept een replica van de ‘Claret Jug’ in de wacht.