header image
 

Duiken

Als je op het strand van Bergen aan Zee loopt en je kijkt naar de Noordzee, denk je wellicht dat de Noordzee een prima plek is om te gaan duiken. Je zult er uiteraard geen koraalriffen aantreffen met kleurrijke vissen. Maar de vloer van de Noordzee ligt wel bezaaid met ontelbaar veel scheepswrakken; dus voor sportduikers die geïnteresseerd zijn in wrakken is de Noordzee een Mekka! In Bergen aan Zee bevinden zich geen duikverenigingen. Gelukkig is dat wel het geval in Alkmaar. De kaasstad van Nederland ligt vlak in de buurt van Bergen aan Zee.

Duikvereniging OSV ORCA

Duikvereniging OSV ORCA is een officiële NOB duikvereniging uit Alkmaar. Bij Duikvereniging OSV ORCA kun je ook onderwaterrugby spelen. Het is mogelijk om bij deze vereniging verschillende duikopleidingen te volgen. Ook als je zelf niet over duikspullen beschikt, kun je bij Duikvereniging OSV ORCA duikspullen huren. Als het sportduiken bevalt, is dat een mooi startpunt om de duikspullen zelf aan te gaan schaffen!

Duikcentrum Den Helder

Ook in Den Helder zijn er verschillende duikcentra: Duikcentrum Den Helder en Onderwatersport vereniging de Aquanauten. Duikcentrum Den Helder bezit een vulstation en duikteam. Duikers die hun flessen willen vullen met perslucht of Nitrox kunnen terecht bij Duikcentrum Den Helder. Om hier te mogen vullen moet je wel over goedgekeurde flessen beschikken en bovendien een gecertificeerd sportduiker zijn. Het is ook mogelijk om bij Duikcentrum Den Helder een duikopleiding te volgen. Bij Onderwatersport vereniging de Aquanauten kun je naast sportduiken ook zwemtrainingen volgen en onderwaterhockey spelen. De trainingen van Onderwatersport vereniging de Aquanauten zijn te volgen in zwembad het Heersdiep in Den Helder. 

Sportduiken

Met sportduiken wordt een langdurig verblijf onder water genoemd hierbij wordt gebruik gemaakt van een zogenaamde ademluchtfles. Beroepsmatig werd tot halverwege de 20ste eeuw alleen beroepsmatig gedoken, maar heden ten dage is sportduiken voor heel veel mensen een grote hobby geworden. Als er zonder ademluchtfles wordt gedoken, spreekt men van vrijduiken. Als er een decompressieverplichting bij komt kijken, spreekt men over technisch duiken. Als je geen decompressiestops maakt bij duiken waarbij dat wel noodzakelijk is, kan decompressieziekte optreden. Over de geschiedenis van duiken is niet veel bekend, maar het is wel duidelijk dat de Grieken en Egyptenaren zich in de oudheid ermee bezighielden om hun verblijf onder water te verlengen.