header image
 

Expeditie Robinson

Op het strand van Bergen aan Zee Expeditie Robinson spelen, is vanzelfsprekend een waanzinnige ervaring. Expeditie Robinson leent zich prima ter bevordering van het functioneren van een team; teambuilding dus! Iedereen kent Expeditie Robinson wel van de televisie. Als je naar dit programma kijkt, zie je hoe bekende Nederlanders (BN-ers) met elkaar de strijd aangaan op een onbekend eiland. Het tv-programma Expeditie Robinson heeft veel activiteitenbureaus doen besluiten om het concept van Expeditie Robinson ook in hun aanbod op te nemen en aan te bieden aan belangstellenden. Meestal worden er groepen van ongeveer vijf personen samengesteld.

Uithoudings- en concentratievermogen

Tijdens het spel is het de bedoeling dat de teams verschillende opdrachten moeten uitvoeren. Tijdens deze opdrachten wordt er een beroep gedaan op verschillende kwaliteiten van de deelnemers. Zo is het belangrijk dat de participanten beschikken over het nodige uithoudings- en concentratievermogen. Het team dat het beste kan samenwerken, heeft de grootste kans om te winnen. Het einde van Expeditie Robinson wordt ingeleid door het zogenaamde eindspel; de winnaar mag aan de haal gaan met de titel Robinson. 

Expeditie Robinson op de televisie

De bedenker van het tv-format Expeditie Robinson, is de Brit Charlie Parsons. Zweden was het eerste land waar Expeditie Robinson op de televisie verscheen. Het programma werd in het Scandinavische land direct een grote hit. Daarna werd Expeditie Robinson aan veel andere landen verkocht. Zo werd het format ook verkocht aan de Verenigde Staten. Onder de naam Survivor konden de Amerikanen kijken naar de zware beproevingen van de deelnemers. Ondertussen zijn er al meer dan zesendertig seizoenen uitgezonden van Survivor!

Onbewoond eiland

Het strijdtoneel van Expeditie Robinson vormt een onbewoond eiland. Op dit eiland worden de deelnemers vervolgens in twee kampen verdeeld. Er wordt een Noord-kamp en Zuid-kamp geformeerd. De eerste uitdaging vormt het feit dat de deelnemers moeten zien te overleven met heel weinig voedsel. Met weinig voedsel in hun maag volgt er vervolgens dagelijks een proef tussen beide kampen waarbij er twee soorten proeven zijn: eliminatieproef en Robinsonproef!

Maleisië

Maleisië is één van de landen waar de opnames van Expeditie Robinson plaatsvinden. Dit land ligt in het zuidoosten van Azië. Maleisië heeft grenzen met drie landen: Brunei, Indonesië en Thailand. Feitelijk bestaat het land uit twee delen: Malakka en Oost-Maleisië die gescheiden worden door de Zuid-Chinese Zee. De hoofdstad van Maleisië is Kuala Lumpur; een stad die meer dan 1,8 miljoen inwoners telt. Het is overigens een stad die geen parkeerproblemen kent. Dit komt door het speciale beleid wat ze op dit terrein voeren. Als er in Kuala Lumpur een nieuw gebouw wordt gebouwd, wordt er onder dat gebouw een parkeerplaats aangelegd; dit kan een openbare of particuliere parkeerplaats zijn. Qua verkeer is Kuala Lumpur een drukke stad; er zijn veel brommers en auto’s op de weg.