header image
 

Fietsen

Fietsen door de duinen van de Noordzeekust is één van de leukste dingen die je kunt bedenken. Als je langs de kust fietst wapperen je haren door de frisse zeewind en wordt je gelaat gebruind door de stralende zon. Nederland bezit een unieke en perfecte fietsinfrastructuur waardoor het zeer veilig is om met een ijzeren ros heerlijke fietstochten te maken en te genieten van de prachtige omgeving. Bergen aan Zee vormt het ideale startpunt voor enorm veel gevarieerde fietstochten.

Fietsen in Bergen aan Zee

Langs de Noordzeekust, dwars door de duinen

Als je in Bergen aan Zee begint aan een fietstocht, kun je je vizier op het noorden of op het zuiden richten. Als je langs de Noordzeekust naar het noorden fietst, passeer je achtereenvolgens Bergen, Schoorl (Bergen), Groet (Bergen), Camperduin (Bergen), Petten (Schagen), Sint Maartenszee (Schagen), Callantsoog (Schagen), Groote Keeten (Schagen), Julianadorp aan Zee (Den Helder), Huisduinen (Den Helder) en uiteindelijk Den Helder. Den Helder is dé marinestad van Nederland en vormt het meest noordelijke plaatsje van de Kop van Noord-Holland, de zogenaamde Noordkop. Vanuit Den Helder ligt Texel binnen hand(fiets)bereik. Texel is het grootste Waddeneiland en is een waar fietsmekka!

Als je vanuit Bergen aan Zee naar het zuiden afzakt, is de route uiteraard veel langer. Het eerste kustplaatje wat dan opduikt is Egmond aan Zee (Bergen). Als je dan dagen blijft doortrappen komt uiteindelijk het Zeeuwse Cadzand in het vizier. Cadzand is de meest zuidelijk gelegen badplaats van de Nederlandse Noordzeekust.

Op het strand

Mensen die over een goede conditie beschikken kunnen ook op het strand van Bergen aan Zee gaan fietsen. Het is dan wel aan te raden om een mountainbike te gebruiken. Met een gewone fiets kun je namelijk in de problemen komen. Als je langs de vloedlijn gaat fietsen kost dat de minste inspanning, het strandzand is daar meestal hard. Als je wat verder van de vloedlijn af fietst wordt het zand steeds losser en kost het steeds meer moeite om vooruit te komen.

Iedereen die met een fiets het strand op wil gaan heeft de neiging om banden te gebruiken met dikke noppen. Je denkt dan meer grip te hebben in het losse strandzand. Het tegenovergestelde moet je juist doen. Je moet banden gebruiken die nauwelijks tot geen profiel hebben. Het is ook niet verstanding om de banden te hard op te pompen, naarmate je er minder lucht inpompt wordt het bandoppervlak breder en is het gemakkelijker om te fietsen op het strand. Naast het recreatief fietsen op het strand, worden er langs de Nederlandse kust ook strandwedstrijden voor fietsers georganiseerd. Deze wedstrijden vinden meestal plaats in het najaar en in de winter.

Door het polderlandschap van de Kop van Noord-Holland

Bergen aan Zee ligt niet zo ver van de Koegraspolder van Julianadorp aan Zee, de Zijpe- en Hazepolder van Callantsoog en de Anna Paulownapolder van Anna Paulowna af. De genoemde polders vormen een zeer uniek gebied. Het is namelijk de Noordelijke Bollenstreek die meer dan 12.000 hectare aaneengesloten bollenvelden vormt. De Noordelijke Bollenstreek is groter dan de Zuidelijke Bollenstreek en vormt zelfs de grootste bloembollenstreek ter wereld!

Ieder jaar is het eind april en begin mei één groot feest in het gebied. Dat is de tijd dat de bloembollen in volle bloei staan! Miljoenen sneeuwklokjes, krokussen, narcissen, hyacinten, irissen, blauwe druifjes, tulpen, lelies, gladiolen, et cetera kleuren dan het landschap op een betoverende en hypnotiserende manier in alle denkbare kleuren; je waant jezelf dan in een mega-Keukenhof waar je heerlijk doorheen kunt fietsen.

Elektrische fiets

Tegenwoordig maken heel veel mensen gebruik van een elektrische fiets. Je zou bijna denken dat de electrische fiets oftewel e-bike een zeer moderne uitvinding is. Dit is echter niet het geval. Het eerste patent van een elektrische fiets werd al in 1895 vastgelegd. Twee jaar later volgde het tweede patent voor een bepaalde techniek van de electrische fiets. De verkopen van elektrische fietsen lopen steeds verder op. Ze zijn met name populair bij oudere mensen. Via de electrische fiets kunnen zij toch blijven fietsen en genieten van het landschap. Heden ten dage zijn er heel veel verschillende soorten e-bikes. Een belangrijk onderdeel van een e-bike is de accu. De accu’s van tegenwoordig worden steeds beter; je kunt er veel langer mee fietsen!