header image
 

Flyboarden

Onder het begrip flyboarden worden twee verschillende sporten bedoeld. Enerzijds het flyboarden op het land of strand en anderzijds het flyboarden op het water. Niet zo heel ver van Bergen aan Zee vandaan ligt het dorpje Groote Keeten dat onderdeel uitmaakt van de gemeente Schagen. Het strand van Groote Keeten is het breedste strand van Noord-Holland en wordt bij tijd en wijle volop gebruikt om te flyboarden.

Flyboarden Bergen aan Zee

Als de voorkeur uitgaat naar het flyboarden op het water kun je het beste naar de marinestad Den Helder togen, in deze stad in de Kop van Noord-Holland bestaat de mogelijkheid om deze spectaculaire sport te beoefenen.

Flyboarden op het land

Andere namen voor flyboarden op het land zijn landboarden of kitelandboarden. Voor landboarden worden zogenaamde ‘all terrain boards’ of ‘mountainboards’ gebruikt. Deze boards lijken op grote skateboards op luchtbanden of snowboards op luchtbanden. De voortstuwing bij landboarden wordt verzorgd door een vlieger (kite), kitesurfvlieger, snowkite of matrasvlieger. Door de constructie is het mogelijk om jezelf voort te laten trekken op het land en op het strand. Tijdens het flyboarden worden hele hoge snelheden bereikt en is het zelfs mogelijk om los van de grond (strand) te komen en allerlei stunts en tricks uit te voeren.

In Nederland wordt nu al 10 jaar lang geflyboard. Het is een sport die ongeveer door zeshonderd mensen beoefend wordt. Er zijn feitelijk twee soorten flyboarders. Aan de ene kant heb je de kitesurfers die tijdens de winterperiode hun heil zoeken in flyboarden. Aan de andere kant heb je de echte die-hard flyboarders die het hele jaar door willen flyboarden. Flyboarden is in landen als Frankrijk en Engeland enorm populair en wordt daar door duizenden mensen beoefend. Flyboarden heeft daar een professioneel tintje; er zijn speciale parken aangelegd en er worden prestigieuze kampioenschappen georganiseerd.

Flyboarden is geen sport zonder risico’s; je bevindt jezelf boven een harde ondergrond. Het dragen van een helm is dan ook zeer verstandig. Ook het gebruik van knie-, scheen-, en elleboogbeschermers, een backprotector en een impactshort worden ten zeerste aanbevolen. Het spreekt voor zich dat je deugdelijk materiaal moet gebruiken. Zo is het heel belangrijk dat je goed kunt de-poweren zodat je op ieder moment de wind uit de zeilen kunt nemen om te voorkomen dat je in gevaarlijke situaties terecht komt.

Flyboarden op het water

Om te kunnen flyboarden op het water is een jetski (waterscooter) noodzakelijk. De flyboard is met een lange slang verbonden aan deze jetski. De jetski levert het vermogen om een hoge waterdruk te verkrijgen waardoor je uit het water opstijgt tot hoogtes die 15 meter overstijgen. Op dit soort hoogtes voel je jezelf een soort Ironman of andere superheld die over het water kan zweven. Vanaf de grote hoogte kun je vervolgens als een dolfijn weer het water induiken. Daarnaast kun je met flyboarden de meest bizarre stunts en capriolen uithalen. Gelukkig is het een sport die vrij gemakkelijk onder de knie te krijgen is.

Flyboarden werd in 2011 uitgevonden door Franky Zapata, de Franse wereldkampioen jetski. Feitelijk is flyboarden dus nog maar een jonge sport, die in korte tijd enorm aan populariteit heeft gewonnen. Iedereen die tijdens zijn of haar verblijf in Bergen aan Zee wil gaan flyboarden op het water, hoeft niet zo ver te reizen. Zoals eerder vermeld zijn er in Den Helder mogelijkheden om deze jonge en spectaculaire sport te beoefenen.

Franky Zapata

Op 27 september 1978 werd Franky Zapata geboren in Frankrijk. Hij is de uitvinder van de Flyboard en Flyboard Air. Zapata’s specialisme is het maken van persoonsvervoersmiddelen die geschikt zijn voor het water en land. Zelf maakt hij ook gretig gebruik van bovengenoemde vervoersmiddelen. Zo vloog Zapata op 4 augustus 2019 met een Flyboard Air over het Kanaal. Voor deze spectaculaire overtocht had hij 22 minuten nodig. Om deze prestatie nog wat meer op te sieren, kreeg hij een escorte van Franse marineschepen en helikopters. Mensen zijn dol op mensen die bovenmenselijke prestaties leveren. Prestaties leveren die sterk tot de verbeelding spreken! Voor dit soort prestaties ben je bij Zapata aan het juiste adres!