header image
 

Garnalen vissen

Het is bijzonder leuk om in Bergen aan Zee te gaan vissen naar garnalen. Garnalen komen langs de gehele vaderlandse kust voor, dus je kunt overal een poging doen om ze te vangen. Dat vangen kan op verschillende manieren: je kunt zelf het strand opgaan om ze te vangen met een speciaal schepnetje, maar je kunt ook aanboord stappen van een garnalenvissersboot. Een vissersboot die beschikt over grote netten. 

Zelf op pad

Als je in Bergen aan Zee garnalen wil gaan vangen, is het uiteraard noodzakelijk dat je in het bezit bent van een schepnetje. De schepnetjes zijn te koop in verschillende winkeltjes in Bergen aan Zee. Eenmaal in het bezit van een schepnetje kan het feest gaan beginnen. Lekker langs de branding struinen, terwijl je het schepnetje achter je meetrekt! De kids zullen apentrots zijn als ze hun eerste garnaaltjes hebben gevangen!

Garnalenvissersboot 

Als je met eigen ogen wil zien, hoe beroepsvissers garnalen aan de Noordzee ontrekken, is het een idee om naar het schitterende Waddeneiland Texel te togen. Daar kun je in de haven van Oudeschild aanboord stappen van een garnalenvissersboot. Vrij vlot nadat het schip de haven heeft verlaten, gooit hij zijn netten uit. Het hoofddoel zijn uiteraard garnalen, maar er komen nog veel meer zeebewoners in het net als bijvangst. Dan moet je denken aan platvissen, pietermannetjes, knorhaantjes, zeesterretjes en krabjes. Het is zelfs mogelijk dat zandhaaien in de netten verzeild raken. De bijvangst hoeft overigens niet voor diens leven te vrezen; zij krijgen hun vrijheid weer netjes terug. Dat geldt niet voor de gevangen garnaaltjes; zij verdwijnen in een grote kookpot. Nadat ze gekookt zijn, worden ze gepeld en kan het grote genieten gaan beginnen. Want deze gevangen garnaaltjes zijn extreem vers!

Garnalen

Vraag is uiteraard wat precies garnalen zijn? Ze ressorteren onder de kreeftachtigen. Garnalen staan bij ons op het menu, maar op het menu van de garnalen zelf staan planten en dieren. Garnalen die in warm water leven, worden groter dan garnalen die in kouder water leven. De meeste garnalensoorten leven in zout water, maar er zijn er ook die prima kunnen overleven in zoet water!

Vissen

Wat is eigenlijk de geschiedenis van het vissen? Deze geschiedenis is al heel oud. De mensheid verzamelt al heel erg lang weekdieren uit de zee. Zo zijn er uit de tijd van de prehistorie al mosselafvalhopen gevonden langs de kusten. Zo zijn er bij het Zuid-Afrikaanse Pinnacle Point aan de Indische Oceaan. Deze mosselafvalhopen zijn gedateerd op een ouderdom van 164.000 jaar. Maar het kan nog ouder; de mosselafvalhopen in Terra Amata bij Nizza zijn gedateerd op een ouderdom van 400.000 jaar. Sinds de steentijd gebuikt de mens al visgerei. Voor het maken van visgerei gebruikten men beenderen en hoorn. Zalm, snoek en forel zijn de vissoorten die veel bejaagd werden.