header image
 

Golfen

Mensen die Bergen aan Zee bezoeken en fervente liefhebbers van de golfsport zijn kunnen in de omgeving van de badplaats ruim aan hun trekken komen. Op steenworp afstand van Bergen aan Zee liggen maar liefst drie verschillende golfbanen: Golfbaan Oogduyne in Julianadorp aan Zee, Golfbaan Sluispolder in Alkmaar en de Openbare Golfbaan Spaarnwoude in Spaarnwoude.

Golf Bergen aan Zee

Golfbaan Oogduyne

Julianadorp aan Zee heeft een prachtige 9-holes golfbaan binnen haar dorpsgrenzen. Het Landal Beach Resort Ooghduyne is de eigenaar van Golfbaan Oogduyne, de golfbaan ligt op het resort. Golfbaan Oogduyne is een 9-holes baan (par-70) met twee heren en dames afslagplaatsen per hole. Door deze opzet loop je de 18 holes van de baan zonder de holes tweemaal hetzelfde te spelen. 5.534 meter is de afstand voor de heren (geel) en 4.984 meter is de afstand voor de dames (rood). In 1992 werd Golfbaan Oogduyne in gebruik genomen. De baan werd ontworpen door Gerard Jol. In 1993 werd de B-status verleend, de felbegeerde A-status volgde in 1997. Het certificaat van Committed to Green werd in 2007 naar binnengehengeld. Op dit moment telt Golfclub Ooghduyne meer dan vierhonderd leden.

Omdat Golfbaan Oogduyne vlak in de buurt ligt van de Noordzee, is het spelen op de baan een ware uitdaging. Het karakter van de baan is, met hier en daar struiken en lage bosschages, open te noemen. Op de baan kan het hele jaar gespeeld worden, dit komt mede omdat de bodemcondities (zandgrond) gunstig zijn. De par-70 baan is niet de enige baan van Golfbaan Ooghduyne, er is ook nog een par-3 baan (family golfbaan). Beginnende golfers kunnen op deze baan hun spel verbeteren. In totaal zijn er op de Golfbaan Ooghduyne drie golfprofessionals werkzaam. Golfbaan Ooghduyne bezit een paar unieke bijzonderheden. De driving range ligt aan het water waardoor er derhalve met zogenaamde floating balls geslagen wordt. Daarnaast ‘onderhouden’ grazende Engelse Suffolk schapen de rough.

Populair

In Nederland wordt de golfsport steeds populairder, waardoor het aantal golfers de laatste jaren explosief toeneemt. Voetbal is de populairste sport van Nederland, dan volgt tennis en golf staat inmiddels op de derde plek. Ook Nederlandse beroepsgolfers presteren steeds beter tijdens de internationale wedstrijden. Rolf Muntz, Maarten Lafeber, Robert-Jan Derksen en Joost Luiten zijn Nederlandse golfers die Nederland door de jaren heen op de kaart hebben gezet in het mondiale golf. Joost Luiten is waarschijnlijk het grootste Nederlandse talent ooit die het naar alle waarschijnlijk heel ver gaat schoppen in de golfsport en derhalve grote prijzen in de wacht gaat slepen. Nederland telt op dit moment meer dan tweehonderd golfbanen en de groei is er nog lang niet uit. Jaarlijks worden er talloze banen bijgebouwd. Meer dan vijfduizend mensen zijn werkzaam op de Nederlandse golfbanen.

Verschillende soorten golfbanen

Golfbaan Oogduyne ligt dicht in de buurt van de Noordzee. Door deze positie wordt er een extra dimensie aan het spel gegeven. Dat is het interessante van het golfen, alle banen zijn anders aangelegd én alle condities zijn op de banen anders. Geen enkele baan op de wereld is hetzelfde. Nederland telt grofweg vijf type golfbanen: zeebanen, bosbanen, parkbanen, glooiende banen en polderbanen. Zeebanen spelen onvoorspelbaar, je moet altijd rekening houden met de elementen. Om met de wind te kunnen spelen, moet je het spel goed kunnen lezen. Op bosbanen daarentegen heb je veel minder last van de elementen. De wind wordt voor een groot deel tegengehouden door de bomen en struiken.

Joost Luiten

Zogezegd is Joost Luiten een Nederlandse topgolfer. Luiten werd geboren in Bleiswijk op 7 januari 1986. Op de Europese Tour won Luiten als pro verschillende toernooien zoals het Iskandar Johor Open, Oostenrijks Open, KLM Open (twee keer), Wales Open en het NBO Oman Open. Ook op de Aziatische Tour was hij succesvol door het winnen van het Iskandar Johor Open. Vooralsnog is Luiten niet succesvol op de Majors. De Majors zijn de vier belangrijkste golftoernooien van het jaar: De Masters, US Open, The Open Championship en het PGA Championship. De Majors worden massaal bekeken op de televisie; het houdt miljoenen mensen aan de buis gekluisterd!

Adres

Golfbaan Oogduyne
Oogduyne 1
1787 PS Julianadorp aan Zee