header image
 

Golfsurfen

Iedereen die aan golfsurfen denkt, denkt in eerste instantie aan Hawaï of aan andere exotische oorden. Op dit soort locaties ontwikkelen zich huizenhoge golven midden op de oceaan die vervolgens in volle galop richting de kust denderen. Daar worden ze opgewacht door afgetrainde en gebruinde golfsurfers.

golfsurfen Bergen aan Zee

Maar ook de Nederlandse Noordzeekust leent zich prima voor golfsurfen, uiteraard ervaart en oogt het minder spectaculair dan op de topspots elders in de wereld. Op zonnige dagen wemelt het op de Nederlandse stranden van mensen met een surfboard onder hun arm die hun kans schoon zien om een ride te maken. Ook in Bergen aan Zee wordt, als de omstandigheden zich daar voor lenen, volop het golfsurfen bedreven.

Afhankelijk van het weer

Om te kunnen golfsurfen in Bergen aan Zee moet je wel een beetje geluk hebben. Er zijn natuurlijk heel veel dagen dat de Noordzee zo glad is als een spiegel, maar er zijn ook periodes dat alle (weers)omstandigheden kloppen en dat het prima golfsurfen is. Ondanks het feit dat Nederlandse winters ijzig koud kunnen zijn, hoeft het je er niet van te beletten om toch het water op te gaan. Uiteraard is een goed surfpak dan onontbeerlijk. Voor de juiste golven moet je een beetje geduld hebben in Nederland. Je moet hopen op een stormontwikkeling in het noorden van de oceaan, zodat de golfproductie daar op gang komt. Als er dan een noordenwind of een noordwestenwind opsteekt, komen de golven vanzelf de kant van Nederland op. Een aflandige wind is overigens niet gunstig voor het golfsurfen.

De golven die opduiken voor de Noordzeekust zijn veel kleiner en lager dan de golven voor de Atlantische kust. Groot-Brittannië is de boosdoener. Groot-Brittannië fungeert namelijk als een grote golfbreker waardoor de golven van de Atlantische Oceaan worden afgezwakt. Doordat de Noordzee zo’n groot oppervlak heeft, komen er genoeg golven binnenrollen als de wind uit het noordwesten en zuidwesten waait en is het toch mogelijk om te golfsurfen op de Noordzee.

Om te golfsurfen heb je uiteraard geen zeil nodig, alleen maar golven. Des te kleiner de golven zijn, des te groter moet het zeil zijn. Naarmate de golven groter worden, moet er met een kleiner zeil gewerkt worden. Feitelijk maak je tijdens het golfsurfen gebruik van de golfslag van de zee. De voorzijde van de golf maakt het mogelijk om voldoende vaart te krijgen om uiteindelijk al staande op de plank met de golf mee te kunnen varen. Het golfsurfen vormt de basis van tal van boardsporten zoals windsurfen, kitesurfen, skateboarden, snowboarden en wakeboarden.

Scheveningen en Wijk aan Zee

Scheveningen en Wijk aan Zee zijn de populairste golfsurfspots van Nederland. Het zijn twee unieke locaties omdat ze allebei langs een havenhoofd liggen. Door de havenhoofden worden de zandbanken op een andere manier gevormd, waardoor de golven beter breken. Daarnaast vindt er een gunstige beschutting tegen de wind plaats. Scheveningen is uiteraard de populairste badplaats van Nederland. Als het mooi weer is liggen er duizenden mensen op het strand en zwemmen er heel veel mensen in het Noordzeewater. Vaak zijn er dan ook talloze golfsurfers bezig om hun kunstjes te vertonen. Je moet dan uiteraard goed opletten. In Wijk aan Zee zijn de golfsurfcondities vergelijkbaar met die in Scheveningen. Wijk aan Zee wordt door de fanatieke golfsurfers zelfs Wij-kiki genoemd, verwijzend naar Wi-kiki. Wi-kiki is de wereldberoemde surfspot op Hawaï.

Nazaré

Veel mensen denken dat Hawaii de ultieme toplocatie is om te gaan golfsurfen, maar dat is niet zo! De hoogste golven bevinden zich voor de kust van Portugal; voor de kust van het plaatsje Nazaré. Nazaré valt onder de regio Leiria. De golven die hier geboren worden, zijn van ongekende proporties! Het record staat op naam van een Braziliaan: Rodrigo Koxa. Koxa surfte op een golf met een hoogte van maar liefst 24 meter! De World Surf League erkende dit als het ultieme record; nimmer werd er op zo’n hoge golf gesurft. Tegenwoordig kunnen de topsurfers veel geld verdienen; de beelden die gedraaid worden, worden onder andere gebruikt om reclame mee te maken!