header image
 

Jeu de Boules

Als je op vakantie bent, heb je uiteraard alle tijd om leuke dingen te ondernemen. Eén van die dingen zou Jeu de Boules kunnen zijn! Dat is ook mogelijk als je op vakantie bent in de pittoreske badplaats Bergen aan Zee! Bergen aan Zee is één van de mooiste  kustplaatsen van ons land. In velerlei opzichten is het ook een uniek plaatsje. Alleen al de weg naar Bergen aan Zee, is een genot om over te rijden: deze weg meandert op een fraaie manier door het duinlandschap heen. In de omgeving van Bergen aan Zee bevinden zich verschillende vakantieparken die in het bezit zijn van Jeu de Boules-banen. De gasten van deze parken kunnen gratis gebruik maken van deze banen.

Pentanque

Alle spellen waarbij metalen ballen een rol spelen, worden Jeu de Boules genoemd. Daarbij zijn dan verschillende varianten te benoemen zoals de Provençaalse Petanque. In het dagelijks leven worden de termen Jeu de Boules en Pentanque vaak door elkaar gehusseld, maar dat is dus eigenlijk niet juist. Het grote voordeel van het spelen van Pentanque is het feit dat de spelregels heel eenvoudig zijn, plus het gegeven dat je niet over heel veel materiaal hoeft te beschikken om het te kunnen spelen! Het is een sport voor jong en oud!

Spelregels

Om het Pentanque-spel te spelen, zijn drie dingen noodzakelijk: een ondergrond, metalen ballen en een klein houten balletje (but oftewel cochonnet). De kunst van het spel is om de metalen ballen zo dicht mogelijk bij de but te werpen. Het Pentanque kenmerkt zich door het zogenaamde onderhands werpen waarbij er dan drie variaties mogelijk zijn: rollen, halfhoog en hoog! De afstand tussen de werpplaats en de positie van de but staat ook vast. Deze bedraagt minimaal zes meter en maximaal tien meter.