Het Noordzeelandschap is de grootste attractie van Bergen aan Zee, maar in de directe omgeving van het kustplaatsje liggen ook fraaie polders. Polders staan synoniem voor talloze meertjes, slootjes en kanaaltjes. Het is zeer aanbevelingswaardig om de Noordzee en de watertjes in het polderlandschap van de omgeving van Bergen aan Zee middels een (zee)kano te verkennen.
Kano of kajak?
Veel mensen gooien de begrippen kano en kajak op één hoop, echter er zijn wel degelijk verschillen tussen de twee. Een kano wordt voortgestuwd door een enkelbladige peddel en is van boven open. Een kajak daarentegen krijgt zijn vaart door een dubbelbladige peddel en heeft een gesloten dek met daarin een instapgat (kuip). Als je op vakantie bent in Bergen aan Zee zijn er verschillende mogelijkheden om te kanoën. De echte avonturiers kiezen voor de Noordzee en gaan dus vanaf het strand van Bergen aan Zee het zeewater in. Als je een kanotocht door de polder wilt maken kun je het beste togen naar Julianadorp aan Zee, hetgeen niet ver van Bergen aan Zee afligt. Vanuit Julianadorp aan Zee kun je voor verschillende routes kiezen; natuurtochten, bollenveldentochten, tochten rondom Julianadorp en tochten richting Den Helder. Bedrijven waar je kano’s (ook tweezitters) kunt huren bevinden zich onder andere in Julianadorp aan Zee en in Den Helder.
Noordzee
De meest spectaculaire vorm van kanoën is ongetwijfeld het zeekajakken (zeekanoën, brandingkanoën of surfkanoën). Het geeft een ultieme kick om de deining in de kano te ondergaan die door de golven van de Noordzee veroorzaakt wordt. Naast het sportieve aspect is de prachtige omgeving (de Noordzee, het strand en de duinen) een feest voor de menselijke zintuigen. Iedereen die op vakantie in Bergen aan Zee is moet deze activiteit zeker niet laten liggen.
Natuurroute Julianadorp aan Zee
Rondom Julianadorp ontstaat steeds meer natuurgebied. De overheid koopt regelmatig landbouwgronden aan om er vervolgens (waterrijke) natuurgebieden van te maken. Door de komst van deze natuurgebieden verschijnen er ook steeds meer unieke en bijzondere vogels in het gebied. Het is heel fraai om dit allemaal middels een kanotocht waar te nemen!
Dorpsroute Julianadorp aan Zee
Het toeristische deel van Julianadorp wordt Julianadorp aan Zee genoemd. Direct achter de duinen begint Julianadorp aan Zee, een gebied dat feitelijk bestaat uit acht grote vakantieparken. Het leeuwendeel van de 14.000 mensen die in Julianadorp zelf woont, vindt zijn emplooi in de bloembollenteelt, het toerisme en bij de vaderlandse marine in Den Helder. Julianadorp wordt doorkliefd door talloze sloten en kanalen. Het is zeer de moeite waard om hier met een kano doorheen te peddelen.
Bollenroute Julianadorp aan Zee
Julianadorp ligt midden in de Koegraspolder. De koegraspolder maakt onderdeel uit van de zogenaamde Noordelijke Bollenstreek. De Noordelijke Bollenstreek heeft een oppervlakte van 12.000 hectare en vormt daarmee het grootste aaneengesloten bloembollengebied ter wereld. Eind april en begin mei staan in de Noordelijke Bollenstreek alle sneeuwklokjes, krokussen, narcissen, hyacinten, irissen, blauwe druifjes, tulpen, lelies, gladiolen, et cetera in volle bloei. De kleuren en geuren die dan vrijkomen zijn onbeschrijfelijk aantrekkelijk. Om hier met een kano doorheen te varen zal een onvergetelijke indruk achterlaten.
Stadsroute
Den Helder is een zeer waterrijke stad die met een kano te bevaren is. De marinestad van Nederland heeft een rijk verleden. Langs de kanoroute kun je veel van deze geschiedenis opsnuiven. Aan het einde van de 18de eeuw was Den Helder een belangrijke havenplaats die vaak onder vuur lag. Om weerstand te bieden aan deze vijandigheden werd aan het einde van de 18de eeuw de zogenaamde Stelling Den Helder gebouwd. Forten waren een belangrijk onderdeel van dit verdedigingsbolwerk. Fort Kijkduin in Huisduinen is het meest bekende fort van deze forten.