header image
 

Kitesurfen

Kitesurfen is enorm populair in Nederland. De Noordzee, de Waddenzee, binnenwateren en rivieren zijn de plaatsen waar gekitesurft wordt. Ook voor de kust van Bergen aan Zee zijn vaak kitesurfers te zien. Wereldwijd zijn er meer dan 300.000 kiters en het is daarmee de snelst groeiende watersport ter wereld. In Nederland zijn er ongeveer 11.500 mensen die regelmatig met een kiteboard het water op gaan.

Hoge snelheden

Kitesurfen is feitelijk een variant op windsurfen. Een kitesurfer maakt gebruik van een board en van een vlieger (kite). De vlieger genereert een lifteffect die de kiter in staat stelt om hele hoge sprongen te maken. Kitesurfers worden ook aangeduid als kiters of kiteboarders. Kitesurfers hebben een bar in hun handen. Aan deze bar zitten 15 tot 30 meterlange vliegerlijnen bevestigd die in verbinding staan met de vlieger. De lengte van de vliegerlijnen is van invloed op het stuurgedrag; naarmate de vliegerlijnen korter zijn, des te sneller is het stuurgedrag. De krachten die bij het kitesurfen vrijkomen kunnen zeer hoog zijn, daarom wordt er altijd gevaren met een trapeze.

 

Kitesurfen Bergen aan Zee

 

Met kitesurfen kan een zeer hoge snelheid ontwikkeld worden. De Franse kiter Alex Caizergues is de huidige wereldrecordhouder, in 2013 zette hij de magische snelheid van 103 kilometer per uur met een kiteboard op de klokken. In Nederland zijn de omstandigheden vaak uitstekend om goed te kunnen kitesurfen. Er zijn talloze vaderlandse kiters die moeiteloos kunnen meedraaien met de mondiale top en ook heel veel wedstrijden winnen. Vroeger was het kitesurfen niet zonder gevaar en met name weggelegd voor waaghalzen. Tegenwoordig zijn de veiligheidssystemen echter zo enorm verbeterd, dat de risico’s klein zijn geworden. Het is natuurlijk wel van belang om eerst les te nemen vooraleer je op een kiteboard gaat staan.

Tricks

In de kitesport worden heel veel stunts uitgehaald zoals de handle passes, kiteloops, graps, boardoff, et cetera. De meeste stunts en tricks worden uitgevoerd als de board los van het water komt en dus in de lucht hangt. Er zijn feitelijk twee manieren om los van het water te komen: de basis jump en de pop-up. Bij de basis jump vaar je met een constante snelheid loodrecht op de windrichting, daarna stuur je de kite de richting op van waar je vandaan komt. Door de spanning die dan in de lijnen komt word je vervolgens de lucht ingetrokken. Als je tijdens het zweefmoment naar boven stuurt kun je vervolgens een rustige landing maken. Bij de pop-up gebruik je de flexibiliteit van het board om te kunnen jumpen. Evenals bij de basis jump vaar je bij de pop-up met een constante snelheid loodrecht op de windrichting. Op het moment dat je dan door je knieën buigt en tegen de windrichting instuurt, ontstaat er een korte zweefperiode en kun je allerlei stunts en trucs uithalen.

Kitesurflessen

Uiteraard is kitesurfen een behoorlijk extreme sport; de snelheden en de hoogtes zijn groot. Het is daarom belangrijk om eerst les te nemen vooraleer te gaan kiten. De meeste ongelukken vinden plaats onder onervaren en ongeschoolde kiters en dat nog voornamelijk op het strand, als de kite plotseling wind vangt en er ongecontroleerd vandoor gaat. Kiters die scholing hebben genoten weten hoe ze in deze situaties moeten handelen.