header image
 

Madeliefjes plukken

Madeliefjes plukken is een leuke bezigheid in de duinen van Bergen aan Zee. Het zijn  ook prachtige bloemen. Ook de naam is heel bijzonder; Bellis perennis; hetgeen een wetenschappelijke naam is en eeuwige schoonheid betekent. Naast het feit dat Madeliefjes een lust voor het oog zijn, zijn ze ook heel goed te eten. Drie onderdelen van het Madeliefje zijn eetbaar: bloemknoppen, bloemen en blaadjes! Dus als je Madeliefjes gaat plukken, kun je ze gebruiken voor de sier, maar je kunt er dus ook een fraaie maaltijd van maken. Dus na een dagje op het strand is het helemaal niet verkeerd om fraaie Madeliefjes te verzamelen in het duinlandschap van het Noord-Hollandse kustplaatsje!

Toepassingen voor in de keuken

Madeliefjes-blaadjes zijn op verschillende manieren inzetbaar in de keuken: rauw, gekookt of gebakken. Een Madeliefjes-salade is een ware sensatie: uiteraard rauw! Als je warmte gaat toevoegen, zijn er ook veel opties: roerpakken of stamppotgerechten bijvoorbeeld. Warmte toevoegen heeft helaas wel een groot nadeel: het komt niet ten goede aan de voedingswaarde; deze wordt dus minder. Maart tot en met december zijn de maanden om naar de blaadje te gaan jagen. Uiteraard geldt dat de jongste blaadjes de meeste smaak hebben!

Wonder in de soep

Als je mensen hebt om te eten, kun je hen op een aangename manier verrassen met Madelief-bloempjes. Du moment Madelief-bloempjes in contact komen met warme soep, openen de bloempjes zich. Dat is natuurlijk heel mooi en verassend om te zien. Daarnaast zijn ze ook nog eens heel smaakvol!