header image
 

Paardrijden

Veel mensen ervaren paardrijden op het strand van Bergen aan Zee als zeer aangenaam. Als je op de rug van het edele dier op het strand stapt, draaft of galoppeert sla je feitelijk twee vliegen in één klap. Enerzijds beoefen je de paardensport uit en anderzijds ben je in een prachtige natuur. Liefhebbers van de mensport komen ook aan hun trekken op het strand van Bergen aan Zee. Regelmatig zijn er paarden met aangespannen wagens op het strand te spotten.

 

Paardrijden Bergen aan Zee

 

Strandritten

Paarden zijn op het strand van Bergen aan Zee het hele jaar toegestaan, met uitzondering van 1 mei tot 1 oktober tussen 09.00 en 19.00 uur. Ruiters en amazones die een strandrit willen gaan maken moeten wel veel ervaring hebben. Doordat het strand groot is kunnen paarden er plotseling vandoor gaan waarbij de andere paarden van de kudde volgen. Op zo’n moment moet je precies weten wat je moet doen, anders kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Met een paard door de branding stappen, terwijl op de achtergrond de zon in de Noordzee zakt, is bijzonder indrukwekkend. Het ultieme is om met een paard in rengalop over het strand te racen. Dit is echter maar op een paar plaatsen langs de Noordzeekust mogelijk, want dat is niet zonder risico’s. Je moet überhaupt altijd goed opletten als je met een paard door de branding stapt, draaft of galoppeert. Het dier kan namelijk gemakkelijk zijn benen breken in kuilen of gaten.

Maneges

Rondom Bergen aan Zee liggen verschillende maneges waar strandritten worden aangeboden. De instructeurs hebben zeer veel ervaring met buitenritten, waaronder strandritten. Zo ligt in het kustplaatsje Huisduinen (gemeente Den Helder) de manege ‘Manege Bruin’. Beginnende en gevorderde ruiters kunnen vanuit hier fraaie strandritten maken. Mensen die het paardrijden tijdens hun vakantie niet kunnen missen, maar geen behoefte hebben aan buiten- of strandritten kunnen natuurlijk ook hun sport beoefenen in een binnenbak om daar les te krijgen of recreatief rondjes te rijden.

Recordpoging

Soms worden er fraaie records gebroken op het strand met paarden. Zo maakten in 2013 vierhonderd Friese paarden een strandrit van Julianadorp aan Zee naar Sint Maartenszee. Het was de bedoeling om opgenomen te worden in het Guinnessbook of Records. De paarden die eraan deelnamen kwamen uit het binnen- en buitenland. Helaas werd de poging niet opgenomen in het beroemde boek. Ooit is er namelijk een strandrit met paarden gemaakt waarbij 11.125 paarden deelnamen!

Met paarden zwemmen in de Noordzee

Met paarden in de Noordzee zwemmen kan maar op een paar plaatsen in Nederland. Op het Waddeneiland Terschelling wordt onder andere met Friese paarden in de Noordzee gezwommen. Friese paarden zijn uitermate geschikt om mee te zwemmen. Ze zijn gek op zwemmen en zijn er ook heel bedreven in. In principe kunnen alle zoogdieren zwemmen, zelfs loeizware dikhuiden. Je moet wel minstens 5 jaar ervaring hebben om met paarden te gaan zwemmen. Bovendien is zwemmen voor de paarden heel inspannend. Als je 10 minuten met een paard gaat zwemmen kun je dat vergelijken met een normale training van een uur. Als je met een paard in de Noordzee gaat zwemmen is het ook belangrijk om parallel aan het strand te blijven. Op het moment dat het beest namelijk vermoeid raakt kan hij weer snel het zeewater uitkomen.