header image
 

Paddenstoelen plukken

Niet alleen de zomer is een fijne tijd om in Bergen aan Zee te verblijven, dat geldt ook voor de andere seizoenen. Wat te denken van de herfst! De directe omgeving van Bergen aan Zee is zeer bosrijk. Gedurende de herfst nemen de bomen en struiken de mooiste kleuren aan. Het is dan één groot feest om door het bos te wandelen. Het herfstbos heeft zoveel te bieden: herfstbladeren, dennenappels, beukennootjes, eikels en kastanjes. Als je dan eenmaal thuis bent met de vondsten, is het super om daar iets creatiefs mee te doen. Zo kun je een fraai herfststukje in elkaar zetten.  

Paddenstoelen 

Wat ook direct met de herfst wordt geassocieerd, zijn paddenstoelen. Het is uiteraard ook heel erg leuk om in de buurt van Bergen aan Zee paddenstoelen te gaan plukken. Je moet jezelf echter wel goed realiseren dat niet alle paddenstoelen die je ziet in een bos eetbaar zijn. Sommige paddenstoelen zijn namelijk giftig. Al bij een kleine dosering kan de gezondheid van het lichaam in de gevarenzone komen na het eten van zo’n exemplaar. Ieder jaar moeten meer dan tweehonderd landgenoten een huisarts consulteren nadat zij een niet-eetbare paddenstoel hebben geconsumeerd; probeer dat te voorkomen!  

Omtrent het plukken van paddenstoelen in de bossen van Staatsbosbeheer zijn onderstaande regels van toepassing

  1. Du moment je paddenstoelen gaat plukken, zijn de risico’s voor eigen rekening.
  2. Paddenstoelen die je plukt, mogen alleen voor eigen gebruik aangewend worden. 
  3. Maximaal mag je een bakje van 250 gram plukken met paddenstoelen.
  4. Als je paddenstoelen gaat plukken in het bos, mag je niet van de paden afwijken waar dat niet is toegestaan.
  5. Wees bewust van het feit dat zeer giftige paddenstoelen al tot een vergiftiging kunnen leiden na een enkele aanraking.
  6. Uiteraard telt Nederland ook veel bossen die niet onder toezicht staan van Staatsbosbeheer. Hier gelden andere regels. Sommige terreineigenaren verbieden het plukken van paddenstoelen helemaal!