header image
 

Rozenbottels plukken

Eén van de leukste dingen die je kunt doen in de duinen van Bergen aan Zee, is het plukken van rozenbottels. Als je ze eet, krijg je een gezondheidboost van jewelste! Ze zijn namelijk tot de nok toe gevuld met vitamine A, B1, B2, C en E! Mensen die van jam houden, kunnen daar prima rozenbottels voor gebruiken. Als je ze daarentegen onverwerkt consumeert, hebben rozenbottels een beetje een wrange smaak. Eenieder die rozenbottels plukt, moet ze niet allemaal plukken! Vogels lusten er namelijk ook wel pap van. Bovendien vormen rozenbottels voor de gevleugelde vrienden het belangrijkste proviand tijdens de winterperiode! Het is overigens heel erg aantrekkelijk om te gaan vogelspotten als je op vakantie bent in Bergen aan Zee!

Soep van rozenbottels

Met rozenbottels zijn verschillende gerechten te maken. Eén daarvan is Zweedse rozenbottelsoep; in het Zweeds Nyponsoppa geheten. Deze soep geniet in het Scandinavische land een enorme populariteit. Doorgaans wordt de soep opgediend met kleine beschuitjes. Beschuitjes die van amandelen zijn gemaakt!

Vogels

Vogels zijn zogezegd ook dol op rozenbottels. De Maasheggen rozenbottels zijn in de maanden december, januari en februari hele belangrijke voedselbronnen voor tal van vogelsoorten waaronder de koperwiek en kramsvogel. Als de vorst over de rozenbottels trekt, heeft dat een positief effect op de smakelijkheid van het vruchtvlees; deze wordt dan veel zoeter!

Poeder dat jeuk opwekt

Rozenbottels vormen de belangrijkste grondstof voor de fabricage van jeukpoeder. In het midden van de vrucht bevindt zich de harige pluis die de jeuk veroorzaakt. Daarom moet je altijd handschoenen gebruiken als je deze structuur wil verwijderen. Consumeren van de harige pluis is ook niet verstandig! De maag gaat dan irriteren!