header image
 

Sauna

Veel mensen bezoeken regelmatig een sauna; ze genieten daarvan. Uiteraard is het ook leuk om in een sauna te stappen als je op vakantie bent. Het is in ieder geval wel een periode van het jaar dat je daar dan alle tijd voor hebt. Als je in Bergen aan Zee op vakantie bent, is het heerlijk om een bezoekje te brengen aan een sauna. Ga je eerst overdag fijn genieten van het strand en duik je ’s avonds de sauna in!

Finland

De Finnen vonden de sauna uit. Sauna is derhalve ook een Fins woord. Praktisch alle Finnen hebben een sauna in hun tuin of huis. Onder Nederlanders wordt de sauna steeds populairder. Er zijn steeds meer landgenoten die of regelmatig naar de sauna toegaan of zelf een sauna in huis laten installeren. De sauna heeft een positieve impact op het lichaam, maar óók op de geest. Het zorgt dus voor een aangenaam welbehagen. Het is dé ultieme manier om te ontspannen en te relaxen. 

39 graden Celsius

In een sauna kan de lichaamstemperatuur oplopen tot zevenendertig graden Celsius. Dit zorgt ervoor dat de bloedvaten zich verwijden en dat de huidporiën zich openen. Dat heeft het ook een impact op de zweetklieren. De zweetklieren gaan massaal zweet afgeven. Het effect hiervan is dat het lichaam gaat koelen. De hoge temperatuur heeft nog veel effecten op het menselijke lichaam. Dan moet je denken aan de slijmvliezen, het ademhalingsapparaat, de huiddoorbloeding en het stofwisselingsapparaat. Daarnaast zorgt de sauna ervoor dat veel afvalproducten worden afgevoerd. Kortom; regelmatig een sauna bezoeken, is heel erg gezond!