header image
 

Schelpen zoeken

Op het strand van Bergen aan Zee liggen heel veel schelpen. Het is heel erg leuk om daar naar mooie exemplaren te zoeken. Vooral jonge kinderen gaan helemaal uit hun dak als zij trots hun ouders een fraaie schelp kunnen laten zien! Maar ook volwassenen kunnen aan het verzamelen van schelpen een leuke hobby hebben. Vaak staan de topschelpen te pronken in vitrines of worden er mooie sierraden van gemaakt. 

Halfgeknotte strandschelp

Uiteraard liggen er op het strand van Bergen aan Zee verschillende soorten schelpen. De meestvoorkomende schelp die je er zult vinden, is de halfgeknotte strandschelp. Deze schelpensoort is miljoenen jaren oud en dus feitelijk een fossiel. Op het strand van Bergen aan Zee zijn uiteraard nog veel meer andere schelpensoorten te vinden. Daar zitten ook zeldzame exemplaren tussen. Om deze schelpen te vinden, moet je het nodige geluk hebben. 

Mekka 

Het strand van Bergen aan Zee is lang en breed. Waar op het strand is de kans het grootst dat je schepen zult vinden? De meeste schelpen zijn te vinden bij de zogenaamde vloed- en eblijn. Liefhebbers van grote schelpen kunnen zich het beste melden bij de vloedlijn. Wulken, grote strandschelpen en otterschelpen liggen daar voor het oprapen. Kleinere schelpensoorten zijn voornamelijk te vinden bij de eblijn. Om de zoveel tijd is het strand een waar Mekka voor schelpenliefhebbers; dat is na een zware storm! Dan ontstaat de zogenaamde stormvloedlijn; een regelrechte schatkamer voor schelpenliefhebbers!  

Schelpenbanken

Schelpen kunnen als solisten op het strand liggen, maar ook fraai gegroepeerd in zogenaamde schelpenbanken. Schelpenbanken zijn in twee groepen te plaatsen: hele schelpbanken en gruisbanken. De gruisbanken zijn vervolgens op te delen in witte en rode gruisbanken!