header image
 

Strandjutten

Het is heel erg leuk en spannend om op het strand van Bergen aan Zee te gaan strandjutten. Dat kun je het beste doen nadat het heel hard heeft gestormd op de Noordzee. Dat is het moment dat er veel spulletjes zullen aanspoelen. Het is sowieso super om op het strand te zoeken naar spulletjes; schelpen bijvoorbeeld. Er liggen heel veel verschillende soorten schelpen op het strand van de Noord-Hollandse kustplaats. Jong en oud vinden het interessant om op het strand naar dingen te zoeken; of het nou spulletjes of schelpen zijn!

Overboord geslagen

Er bestaat ook nog een ander woord voor strandjutten: strandvonderij. Het wateroppervlak van de zee is niet altijd glad en vlak; vaak staan er hoge golven en een sterke wind. Dit zijn omstandigheden dat er spullen overboord kunnen slaan. Ook komt het regelmatig voor dat er schepen zinken waarbij dus ook de lading vrij kan komen. Deze spullen zullen uiteindelijk aanspoelen op de stranden en prooien worden van talrijke strandjutters! Formeel moeten jutters de gevonden voorwerpen aan de autoriteiten overdragen. In de praktijk is dat de landsheer of diens vertegenwoordiger; de strandvoogd. De vinder kan gelukkig wel altijd een beroep doen op een deel van het vindersloon!

Vuur op het strand

Om schepen te misleiden werd er vroeger bij tijd en wijle vuur op het strand gemaakt. Hierdoor zetten sommige schepen koers naar het strand en konden daardoor voor de kust vergaan. Vervolgens verging hun waardevolle lading die dan aanspoelde op het strand; strandjutters konden vervolgens hun slag slaan! Naar het lot van de drenkelingen werd doorgaans niet omgekeken!

Armoede 

Het jutten is op de kieper beschouwd geboren uit armoede. Door de inwoners van de kustdorpen en eilanden werd gezocht naar spulletjes die zij goed konden gebruiken; wrakhout bijvoorbeeld. Dit wrakhout werd opgebrand of aangewend in de bouw.