header image
 

Supboarden

Wie goed op de Nederlandse wateren kijkt ziet dat er een nieuwe rage is ontstaan. Het zogenaamde ‘stand up paddle surfing’ is ons land aan het veroveren. Supboarden, SUP-boarden, suppen, peddelsurfen, supsurfen, stand up paddle-boarden of staande peddelen zijn andere namen voor het stand up paddle surfing. Overal in Nederland waar water is kun je supboarden. Dus op alle binnenmeren en rivieren, maar ook op de Noordzee. Voor de kust van Bergen aan Zee zijn derhalve vaak supboarders te spotten.

 

Supboarden Julianadorp aan Zee

 

Het supboarden is min of meer familie van het golfsurfen. Golfsurfers liggen of staan geknield op hun board en peddelen met hun armen. Supboarders daarentegen staan recht op hun board en maken gebruik van een peddel. Een peddel met een lengte die varieert tussen de 180 en 230 centimeter. De bovenste laag van het board dat gebruikt wordt bij supboarden bestaat uit een foamlaag. Deze foamlaag is een zachte laag die voorkomt dat je een harde klap maakt als je op de plank valt.

Hawaï

Op Hawaï zag het supboarden het levenslicht. Deze Amerikaanse eilandenarchipel is ook de bakermat van het golfsurfen. Echter is tegenstelling tot het golfsurfen is het supboarden heel gemakkelijk om te leren. Om te kunnen golfsurfen is aanleg en heel veel training noodzakelijk. De enige spelbreker kan de wind zijn, als het harder dan windkracht 4 waait is het niet meer mogelijk om te kunnen supboarden.

In vergelijking met golfsurfen wordt er bij supboarden een lange board gebruikt. De minimale lengte van de plank bij het supboarden is namelijk 3 meter. De sleutelwoorden bij het supboarden zijn balans en evenwicht. Als je eenmaal die noodzakelijke balans hebt gevonden, kan het genieten gaan beginnen. Het is een sportieve bezigheid die vaak plaatsvindt in een prachtige omgeving. Als je voor de kust van Bergen aan Zee gaat supboarden, bestaat die omgeving uit een prachtige zee, strand en duinen.

Complete workout

Supboarden kun je overal uitvoeren; zolang er maar water is. Het is ook een sport die voor iedereen toegankelijk is, jong en oud. Tijdens het supboarden wordt op alle spieren (rug, buik, armen en benen) een beroep gedaan om het evenwicht te bewaren. Met andere woorden, het is een complete workout. Daarnaast is het supboarden een ideale manier om van het overtollige vet af te komen, er worden tijdens supboarden namelijk heel veel calorieën verbrand.

Als je aan het supboarden bent kun je jezelf als een golfsurfer gedragen op de golven van de Noordzee, maar je kunt ook rechtopstaand op rustiger water jezelf laten voortkabbelen. Iedereen die gaat supboarden voor de kust van Bergen aan Zee wordt zogezegd ondergedompeld in een overweldigde natuur. De Noordzee is een beleving op zich, maar ook het uitzicht op het strand en het duinlandschap is fantastisch.

Bovendien ben je in dit theater van de natuur niet alleen. Door het luchtruim fladderen talloze kust- en zeevogels en met een beetje geluk spot je in de Noordzee zeehonden. De gewone en de grijze zeehond zijn de twee zeehondensoorten die zich aan de Vaderlandse Noordzeekust laten zien. Naast zeehonden leven er nog twee andere zeezoogdierensoorten in de vaderlandse kustwateren: bruinvissen en witsnuitdolfijnen. In tegenstelling tot zeehonden laten deze dieren zich veel minder vaak aan de mens zien.

Naast het recreatief supboarden worden er in Nederland ook supboardwedstrijden gehouden. Inmiddels is er al een SUP World Tour die wedstrijden organiseert over de hele planeet. Men streeft erna om het suppen uiteindelijk op de Olympische kalender te krijgen!