header image
 

Tennissen

Voor veel mensen is tennissen een wekelijkse sport. Een sport die ze ook graag tijdens hun vakantie willen uitoefenen. Na voetbal is tennis dan ook de tweede sport van Nederland. Meer dan 1 miljoen Nederlanders slaan regelmatig tegen een balletje.

 

Tennissen Bergen aan Zee

 

De Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond (KNLTB) heeft ongeveer 700.000 leden en is daarmee na de KNVB de grootste sportbond van Nederland. De KNVB telt meer dan 1,2 miljoen leden. Als je op vakantie naar Bergen aan Zee gaat hoef je het tennissen geen seconde te missen, er zijn voldoende tennisbanen aanwezig om de sport uit te oefenen.

Tennisclub Bergen

Bergen heeft ook een eigen tennisvereniging binnen haar dorpsgrenzen: Tennisclub Bergen. Hier bestaat ook de mogelijkheid om tennislessen te volgen.

Gezonde sport

Tennis is een uitermate gezonde sport, zeker als je de sport beoefent in de zuivere lucht die langs de kust van Bergen aan Zee waait. Als je tennist ben je vet aan het verbranden en val je dus zienderogen af. Het vetpercentage van tennissers is lager dan dat van niet-tennissers. Een hoog vetpercentage is een grote bedreiging voor de hedendaagse wereldbevolking. Mensen die aan obesitas lijden hebben grote risico’s op allerlei gezondheidskwalen.

Tennis verlaagt ook de risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Zo wordt de verhouding tussen het slechte LDL-cholesterol en het goede HDL-cholesterol verbeterd. Een gunstige verhouding van vetsamenstelling in het bloed is van essentieel belang om allerlei nare hart- en vaataandoeningen buiten de deur te houden.

Ook het ontwikkelen van diabetes type-2 wordt verkleind bij mensen die regelmatig op de tennisbaan zijn te vinden. Voldoende lichaamsbeweging zorgt er namelijk voor dat er een grotere gevoeligheid voor insuline van de lichaamscellen ontstaat, waardoor deze beter glucose kunnen opnemen.

Tennissers hebben ook sterkere botten. Als je namelijk je botten belast, worden ze verstevigd en wordt bovendien het risico op botontkalking verkleind. Tennissen is in dit opzicht een nog betere sport dan bijvoorbeeld wandelen of hardlopen; omdat je bij tennissen naast je benen ook je armen (op het moment dat je een mep tegen de bal geeft) belast. Ook oudere mensen kunnen nog van dit voordeel profiteren.

De botten vormen de aanhechting van de spieren. Door het tennissen worden deze spieren sterker. Met name de arm-, been-, en rompspieren worden intensief getraind tijdens de tennissport.

Iedereen die een betere conditie najaagt, kan dit bereiken door regelmatig te gaan tennissen. Hierdoor zal het uithoudingsvermogen sterk toenemen. Het uithoudingsvermogen houdt weer nauw verband met een goed immuunsysteem. Des te meer je beweegt, des te beter het immuunsysteem functioneert en des te beter het lichaam allerlei infectieziektes buiten de deur houdt.

Het tennisspel gaat heel snel. De bal vliegt met grote snelheid over de baan. Je moet dus snel kunnen reageren, versnellen, draaien en terugslaan. Hierdoor wordt het reactievermogen, de snelheid, de wendbaarheid en het evenwicht van de speler getraind. Bovendien ontwikkel je door het tennis de grove en fijne motoriek. Naast alle fysieke voordelen is tennissen ook goed voor het brein. Tennis verlaagt de stress en zorgt dus voor een goede mentale en emotionele gezondheid.