header image
 

Vliegeren

Als je in Nederland een buitenactiviteit wilt ondernemen moet je altijd rekening houden met de weersomstandigheden zoals temperatuur, regen en wind. Voor sommige hobby’s en sporten is het ontbreken van wind een absolute voorwaarde om succesvol te kunnen beoefenen, maar er zijn ook tal van bezigheden waarbij de aanwezigheid van wind absoluut noodzakelijk is. Zeilen, kitesurfen, windsurfen én vliegeren zijn daar voorbeelden van.

 

Vliegeren Bergen aan Zee

 

Iedereen is groot geworden met vliegeren. Als kind stond je in een weiland met een klein vliegertje in je hand trots te zijn. Naar mate je ouder wordt gaat de interesse voor het vliegeren bij de meeste mensen verloren, maar niet bij iedereen! Voor sommige mensen blijft vliegeren ook na hun jeugdjaren een grote hobby.

Het Noordzeestrand is de beste plek van Nederland om te vliegeren. Je hebt daar geen last van bomen, bebouwing, verkeer, hoogspanningskabels, windturbines, et cetera die in het binnenland een aardige spelbreker kunnen zijn. Op het strand van Bergen aan Zee wordt vrijwel iedere dag gevliegerd. Voor een deel van de vliegeraars is dit een aangename vakantieactiviteit, voor een ander deel is het een dagelijkse hobby of sport.

Recreatief vliegeren

Het is natuurlijk heel erg leuk om met je kinderen of kleinkinderen het strand van Bergen aan Zee op te gaan om een vliegertje op te laten stijgen. Het leukste is natuurlijk om met een zelfgemaakt vliegertje te gaan vliegeren. Voor mensen die wat minder handig zijn, zijn er verschillende winkels in Bergen aan Zee waar je de mooiste en meest kleurrijke vliegers kunt kopen.

Op het strand van Bergen aan Zee mag je overal vliegeren met eenvoudige, eenlijnige vliegers. Uiteraard is het wel belangrijk dat je controle hebt over de vlieger waarmee je vliegert. Als het hard waait kan het vliegeren gevaarlijk zijn voor omstanders; als een vlieger ongecontroleerd naar beneden stort kunnen gevaarlijke situaties ontstaan. Bovendien mag bij het recreatief vliegeren de lijn niet langer zijn dan 100 meter.

Stuntvliegeren

Voor sommige mensen is vliegeren al lang geen hobby meer. Voor hen is het een grote passie. Bij het stuntvliegeren (sportvliegeren) worden vliegers ingezet waarmee daadwerkelijk gestuurd kan worden, dat is dan ook het onderscheid met het recreatief vliegeren. Als je gaat stuntvliegeren gelden maar een paar basisregels; als je aan de linker stuurlijn trekt, gaat de vlieger naar links. Trek je daarentegen aan de rechter stuurlijn, dan gaat de vlieger naar rechts.

Om met een vlieger een cirkel te kunnen maken, moet je aan één stuurlijn blijven trekken. Op deze manier krijg je dan wel een draai in de stuurlijnen, echter door aan de andere stuurlijn te gaan trekken, draait de vlieger weer terug. Een stuntvlieger is heel gevoelig, de besturing gaat middels kleine bewegingen.

Eén van de meest spectaculaire acties die je met een vlieger kunt uitvoeren is uiteraard de looping. Een grote hoogte is wel noodzakelijk om een looping te kunnen maken. Voor een looping die naar rechts draait, moet je naar rechts trekken. Des te meer je naar rechts trekt, des te harder de vlieger zal willen draaien. Voor de looping naar links geldt hetzelfde verhaal. Als je gaat stuntvliegeren op het strand van Bergen aan Zee met een vlieger die bestuurbaar is door middel van twee of meer stuurlijnen ben je tussen 1 mei en 1 oktober alleen welkom op het activiteitenstrand. Van 1 oktober tot 1 mei ben je overal op het strand welkom; zowel op het activiteitenstrand als op het zonnestrand.

Vliegerrecords

Sommige mensen nemen het vliegeren uiterst serieus en proberen records te breken om daarmee een plaatsje te verwerven in het Guinness Book of Records. Zo bestaan er hele grote verschillen in het formaat van de vlieger. In 1993 werd de kleinste functionele vlieger gebouwd, deze vlieger bevatte een oppervlakte van slechts 1 vierkante millimeter. Ook op het gebied van snelheid worden met vliegers records gebroken. Er is ooit een vlieger met een snelheid van 193 kilometer per uur geklokt. De langste vlieger ooit, bezat een lengte van 1.034 meter. Vliegers kunnen daarnaast tot zeer grote hoogtes klimmen; op dit moment staat een hoogte van 13.600 meter boven de zeespiegel in de boeken. In de Palestijnse stad Gaza werd in 2010 ook een mooi vliegerrecord gevestigd. Daar gingen 7.202 vliegers tegelijkertijd de lucht in. Drie jaar later sneuvelde in China weer een ander record; in dit Aziatische land koos een 200 kilogram wegende, vliegende inktvis het luchtruim met een totaal oppervlakte van 1.500 vierkante meter!