header image
 

Vogelspotten

In Bergen aan Zee komen vogelspotters ruimschoots aan hun trekken. Het badplaatsje heeft een fraai duin- en strandlandschap waar de kust- en zeevogels zich veelvuldig laten zien. Bovendien liggen vlak in de buurt talloze polders die een waar eldorado vormen voor veel vogelsoorten. Om zoveel mogelijk ‘ijzeren vogels’ waar te nemen, én op de gevoelige plaat vast te leggen, togen vliegtuigspotters dagelijks naar Schiphol met verrekijkers en foto- en filmcamera’s. Voor vogelspotters zijn weilanden, bossen, duinen en talloze andere landschappen dé potentiële ontmoetingsplaatsen met zeldzame vogels.

 

vogelspotters Bergen aan Zee

 

Lopen vliegtuigspotters zo nu en dan het risico om in het gevang te geraken als ze in verre oorden per ongeluk een geheim militair vliegtuig fotograferen, vogelspotters hoeven nimmer bevreesd te zijn. Alle vogeltjes mogen digitaal vastgelegd worden. Toch kent de wereldgeschiedenis ook periodes waarin bepaalde vogels liefst niet opgemerkt werden. Zo fladderden er tijdens diverse wereldconflicten postduiven over de vijandelijke linies heen, met aan hun pootjes piepkleine containertjes met daarin belangrijke boodschappen. De beroemdste duif van de Tweede Wereldoorlog luisterde naar de naam ‘GI Joe’. Door de boodschap die deze bonte doffer overbracht werd een bombardement voorkomen waardoor meer dan duizend Engelse militairen niet omkwamen door ‘friendly fire’.

Vogelliefhebbers, waarmee ik niet de culinairen onder ons bedoel die gevogelte in de koekenpan kieperen, vinden het over het algemeen niet prettig om als vogelspotters door het leven te gaan, zijn worden liever als vogelaars aangesproken.

Kustvogels

Als je een strandwandeling in Bergen aan Zee maakt zul je zeker meeuwen zien. De meest voorkomende kustvogels van Nederland, en dus ook in Bergen aan Zee zijn namelijk meeuwen. Om echter oog in oog te komen staan met de grote mantelmeeuw is een portie geluk noodzakelijk. De grote mantelmeeuw heeft een vleugelspanwijdte van meer dan 1,5 meter en is daarmee de grootste meeuwensoort ter wereld. Deze majestueuze vogel overwintert in Nederland, maar broedt elders.

Een andere grote vogel die weleens opduikt in Bergen aan Zee is de grote stern. De grote stern heeft een zwarte kuif en is daarmee uit duizenden te herkennen. De Nederlandse stranden, schorren of schelpenbanken zijn de voorkeurslocaties om te broeden voor de grote stern. Het Waddeneiland Texel is één van de locaties waar ze massaal voorkomen. Haringen, zandspieringen, smelten en sprotten zijn de prooivissen die op het menu staan van de grote stern.

Zeevogels

De grootste vogel die zich boven de territoriale wateren van Nederland laat zien, is niet de grote mantelmeeuw. Daarvoor moet je bij de jan-van-gent zijn. Met een vleugelspanwijdte van meer dan 2 meter overschaduwt hij de grote mantelmeeuw met een 0,5 meter. De jan-van-gent heeft deze vleugel-draagkracht hard nodig om de 3 kilogram die hij weegt mee te kunnen torsen. De jan-van-gent heeft bijzonder scherpe ogen waarmee hij visjes in het water goed kan waarnemen. Als hij een vis heeft gelokaliseerd, stort hij zich van grote hoogte op het wateroppervlak. Tijdens deze actie wordt een snelheid bereikt van meer dan 100 kilometer per uur!

De Nederlandse kust is niet de plaats waar zeevogels broeden, daar kiezen ze liever de rotskusten van Schotland, Engeland en Noorwegen voor uit. Echter de booreilanden en windmolens die in het Nederlandse deel van de Noordzee liggen, worden zo nu en dan wel gebruikt als broedplaatsen door zeevogels. Het Nederlandse deel van de Noordzee telt inmiddels honderden olieplatforms en windturbines.