Omdat Bergen aan Zee uiteraard niet aan de Waddenzee ligt, kun je vanuit het kustplaatsje niet starten voor een wandeling op het wad. Het stukje Noordzee dat vóór Bergen aan Zee ligt valt helaas niet bij tijd en wijle droog. Echter op korte afstand van Bergen aan Zee ligt wel de Waddenzee. Het is een prachtig en uniek natuurgebied en verdient met recht het predicaat de laatste wildernis van Nederland te zijn, misschien zelfs van Europa!
Als je over de bodem van de droge Waddenzee wandelt, ervaar je het unieke wadgevoel. Het is een soort vrijheidsgevoel wat je dan ten deel valt. Sinds het einde van de vorige eeuw zit de populariteit van het wadlopen enorm in de lift en hebben al heel veel mensen er veel plezier aan mogen beleven. De sport oftewel bezigheid is dus nog relatief jong. Als het laagwater is in de Waddenzee kan het wadlopen beginnen. Het is de bedoeling dat je tijdens het wadlopen geen contact verliest met de vaste ondergrond, zwemmen is er dus niet bij!
Waddeneilanden
Als de Waddenzee droog staat kun je zelfs vanaf het vaste land de overtocht naar de Waddeneilanden Schiermonnikoog en Ameland maken. Voor avonturiers en zeer ervaren wadlopers is het zelfs mogelijk om naar Terschelling, Vlieland en Texel te wadlopen. Dus met het wadlopen kun je twee kanten op; óf je zwerft wat rond op het wad óf je maakt een oversteektocht naar één van de Waddeneilanden.
Laagwater valt iedere dag op een ander tijdstip. Kun je de ene dag om 8 uur in de ochtend wadlopen, een week later kan dat moment al verschoven zijn naar 5 uur in de middag. Slik, zandplaten en mosselbanken zijn de soort ondergronden waar je overheen wandelt tijdens een wadlooptocht. Je moet er niet raar van staan opkijken als je bij tijd en wijle tot je knieën in de slik wegzakt. Vaak houd je het ook niet helemaal droog tijdens het wadlopen, zeker als prielen, geulen en kwelders op je pad komen. Maar uiteindelijk zijn het de weersomstandigheden die de moeilijkheidsgraad van het wadlopen bepalen.
Laarzen
Voor natuurliefhebbers en sportievelingen is het wadlopen de ultieme bezigheid. Het is wel belangrijk om droge kleding mee te nemen tijdens het wadlopen, want je wordt altijd nat. Je bent geneigd om laarzen aan te trekken tijdens het wadlopen, maar dat moet je juist niet doen, door de zuigende werking van het slik op de laarzen, is het dan snel gedaan met het wadlopen. Beter is het om hoge schoenen, duikschoenen of surfschoenen aan te trekken.
Voor mensen die een slechte conditie hebben is het af te raden om het wad op te gaan. Een strandwandeling door het losse zand is te vergelijken met het wadlopen door de zuigende slik. Iedereen die al moeite heeft om over het losse zand van het strand te lopen, moet zeker niet gaan wadlopen. De gedachte dat je over de bodem van de zee loopt blijft fascinerend. Het is natuurlijk een race tegen de klok om het hoog water voor te zijn. Dat geeft een prettige spanning. Iedere keer is het weer een andere ervaring.
Gids
Het is verboden om zonder gids het wad op te gaan. Zonder gids kan het namelijk zeer gevaarlijk zijn. Nadat de Waddenzee tijdens vloed weer is gevuld met water worden alle wandelroutes weer gewist en moet nadat het weer eb is de ideale wandelroutes opnieuw uitgezet worden, dit kunnen alleen ervaren gidsen uitvoeren. Er zijn jaren dat Nederland getrakteerd wordt op strenge winters, waarbij ook de Waddenzee dichtvriest. Dan kunnen er ijswadlooptochten worden georganiseerd. Dat was voor het laatst mogelijk tijdens de winters van 2010 en 2012.