header image
 

Wandelen

Bergen aan Zee is voor wandelliefhebbers een zeer aangename bestemming. Uiteraard staat een strandwandeling voor de meeste mensen op de eerste plaats. Iedere dag van het jaar is het aantrekkelijk om een wandeling op het strand te maken. In de zomer zorgt een aangenaam briesje voor de nodige afkoeling, in het najaar kleuren de duinen in fraaie herfsttinten, in de winter kan het spoken op de Noordzee en is het een feest om naar dit natuurgeweld te kijken en in het voorjaar schijnt een zacht zonnetje op je bolletje onderwijl je langs de vloedlijn slentert.

 

strandwandeling Bergen aan Zee

 

Naast het strand en de duinen nodigt de directe omgeving van het kunstenaarsdorp uit voor fraaie wandelingen. Zo grenst Bergen aan Zee direct aan de Schoorlse Duinen, een fantastisch natuurgebied. Op steenworp afstand van Bergen aan Zee liggen bovendien verschillende unieke bloembollenpolders die één keer per jaar in volle bloei staan. Een wandeling door deze gigantische bloemenzee is een ware traktatie voor de menselijke zintuigen. Het Zwanenwater in Callantsoog is een andere echte aanrader voor mensen die van wandelen en de natuur houden.

Strand

Een wandeling op het Noordzeestrand is voor de meeste mensen een ware verademing; lekker uitwaaien en alle dagelijkse zorgen en bekommeringen even vergeten. In de zomer kun je bovendien met blote voeten door het verkoelende zeewater struinen. Op het strand van Bergen aan Zee staan maar liefst vier fraaie strandpaviljoens waar je onder het genot van een hapje en drankje heerlijk kunt genieten van een fantastisch uitzicht op de Noordzee.

Duinlandschap

Zonder de duinen zou de Noordzee oprukken tot de buitenwijken van Apeldoorn. De duinen zijn dus onmisbaar voor de veiligheid van de inwoners van Nederland. Naast deze noodzakelijke functie is het duinlandschap ook één van de meest fascinerende natuurlandschappen van Nederland. Het is een gebied waar talloze planten- en diersoorten leven, groeien en bloeien. Roofvogels zoals sperwers hangen (bidden) net zolang boven de duinen totdat ze een muisje in hun vizier krijgen en laten zich dan als een baksteen op het nietsvermoedende knaagdiertje vallen. Konijnen scharrelen vredig hun kostje bij elkaar en schieten vervolgens alle kanten op door het helmgras. Met andere woorden; het is werkelijk fantastisch om door de duinen te wandelen.

Schoorlse Duinen

De Schoorlse Duinen liggen tegen de grens met Bergen aan Zee aan. Het is een uniek natuurgebied. De Schoorlse Duinen bevatten de hoogste en breedste duinen van Nederland. Nog geen 100 jaar geleden was het één grote zandbank, tegenwoordig is het een natuurgebied met bossen, heidevelden, duinen, duininhammen en een breed strand.

Zwanenwater

Het Zwanenwater is een ander fantastisch natuurreservaat in de buurt van Bergen aan Zee. Het Zwanenwater ligt in Callantsoog, gemeente Schagen. Hier kun je heerlijk wandelen zonder dat je gestoord wordt door auto’s, brommers en fietsers. In het Zwanenwater zijn twee wandelroutes uitgestippeld waar je prettig kunt wandelen in een prachtig duingebied. In het Zwanenwater liggen bovendien de twee grootste zoetwater duinmeren van Europa: Het Eerste Water en Het Tweede Water. Het Eerste Water is voor wandelaars te bereiken, Het Tweede Water is voor mensen echter een no-go-area. Men probeert de daar levende dieren, met name vogels, zoveel mogelijk met rust te laten. Gelukkig worden wel een paar keer per jaar excursies naar Het Tweede Water georganiseerd. Onder leiding van een boswachter mag je dan wel het gebied bezoeken. Het is zeer de moeite waard om deel te nemen aan deze excursie.

Noordelijke Bollenstreek

De Koegraspolder, Zijpe- en Hazepolder en de Anna Paulownapolder vormen samen het grootste aaneengesloten bloembollengebied van Nederland; de Noordelijke Bollenstreek. Twee maanden per jaar (van eind april tot begin mei), staan de talloze bollenvelden in volle bloei en laten miljoenen bolgewassen hun fantastische geuren en kleuren aan belangstellenden zien. De Noordelijke Bollenstreek is rijkelijk dooraderd met ontelbaar veel paden en wegen en nodigt uit om doorheen te wandelen, hetgeen aanbevelenswaardig is tijdens de bloeitijd van de bloembollen.