header image
 

Waterskiën

Als je op een zomerse dag op het strand van Bergen aan Zee vertoeft, is de kans heel groot dat je op het Noordzeewater waterskiërs ziet. Waterskiën is natuurlijk ook een waanzinnige sport om te bedrijven. Er zitten heel veel elementen aan waterskiën die aantrekkelijk zijn; adrenaline, waterpret en snelheid. 

Geschiedenis

Waterskiën kent een lange ontstaansgeschiedenis. Het patent op het maken van waterski’s werd al in 1841 aangevraagd door een Zweed. Aan de andere kant van de oceaan zijn ze het daar overigens niet mee eens. De Amerikanen claimen dat zij de uitvinders zijn van waterskiën. Hun landgenoot Ralph Samuelson ging in 1922 het water op van Lake City met onder zijn voeten twee planken gebonden, vervolgens liet hij zich voorttrekken door een waslijn. Samuelson trok daaropvolgend door heel Amerika heen om waterskiën te promoten. Het gevolg was dat waterskiën heel populair werd in Amerika. Vervolgens waaide het waterskiën over de rest van de wereld uit, waaronder uiteraard ook naar Nederland.

Bibberen

Mensen die goed kunnen waterskiën, zullen niet zo snel in het water vallen. Maar heel veel waterskiërs zullen regelmatig in het water terechtkomen. Als je in de Caribische Zee aan het waterskiën bent, is dat uiteraard geen probleem; het water is daar van een fantastische temperatuur. Het Noordzeewater van Bergen aan Zee heeft helaas een hele andere temperatuur; veel lager. Het is daarom verstandig om een wetsuit aan te trekken als je gaat waterskiën in de Noordzee. Het is overigens ook mogelijk om in Bergen aan Zee les te krijgen in het waterskiën.