header image
 

Zeehonden spotten

Zeehonden zijn fantastische dieren. Op het oog hebben ze een hoge aaibaarheidsfactor. Maar vergis je niet. Zeehonden zijn roofdieren die het onder andere gemunt hebben op wulken, haringen, kabeljauwachtigen, koolvissen, zalmen, schelvissen, zandpieringen en platvissen. Er zijn dus heel veel prooidieren die goed op moeten letten voor zeehonden in de Noordzee en de Waddenzee. Iedere zeehond eet iedere dag heel veel prooidieren.

Zeehonden in Bergen aan Zee

Er bestaat een kans dat je vanaf het strand van Bergen aan Zee zeehonden zult spotten in de Noordzee. Deze kans is echter niet zo groot. De Waddenzee en de Zeeuwse wateren zijn dé plekken waar je moet zijn als je ze wil zien. Het gaat overigens steeds beter met de Nederlandse zeehonden. Dat heeft te maken met de kwaliteit van het Noordzeewater. Deze is het achterliggende decennium steeds beter geworden. Hierdoor zijn de visstanden steeds beter geworden hetgeen weer goed is voor de zeehonden. Vroeger was dat heel anders. Er was toen heel veel vervuiling in de Nederlandse wateren. Gelukkig is dat allemaal verleden tijd. De wet- en regelgeving is tegenwoordig heel streng.

Zeehondensoorten

Wereldwijd zijn er heel veel verschillende soorten zeehonden. Twee van deze soorten leven ook in Nederland: de gewone zeehond en de grijze zeehond. Het is niet moeilijk om het onderscheid tussen deze twee te maken. De gewone zeehond heeft een ronde hondenkop. De grijze zeehond daarentegen moet het doen met een afgeplatte kop. Het aantal gewone zeehonden is in Nederland vele malen groter dan grijze zeehonden. De kans dat je een gewone zeehond treft is dus groter! 

Zeehonden-tours

Mensen die het leuk vinden om zeehonden van dichtbij te bekijken, kunnen een zeehondentour maken. Er zijn aan de vaderlandse kust verschillende aanbieders van zeehonden-tours. Het is dan zeer de moeite waard om foto’s en filmopnames van deze majestueuze zeezoogdieren te maken! Een ontmoeting met een zeehond zul je niet zo snel vergeten, het laat een diepe indruk achter!