header image
 

Zeevissen

Het zeevissen is één van de meest spectaculaire vormen van vissen die je kunt beoefenen. De Noordzee is niet de locatie waar je vanuit een vechtstoel 1.000 kilogram wegende tonijnen aan de haak kunt slaan, maar in de Noordzee zwemmen ook zeer grote vissen rond. Tegenwoordig laten zich er zelfs (onschuldige) haaien meer en meer zien! Haaien waar overigens niet op gevist mag worden.

 

Zeevissen Bergen aan Zee

 

Als je wilt gaan zeevissen in de Noordzee zijn er twee mogelijkheden. Enerzijds kun je aan wal blijven met een strandhengel, anderzijds kun je op een bootje stappen en daadwerkelijk de Noordzee op gaan. Ook voor de kust van Bergen aan Zee zijn vaak sportvissers te spotten.

Zeevissen vanaf het strand

Als je vanaf het strand gaat vissen wordt dat ook wel strandvissen of kustvissen genoemd. Het is een zeer prettige manier van sportvissen. Je bevindt jezelf in een prachtige omgeving van het zandstrand, de duinen en de Noordzee. Bovendien is het een spannende bezigheid, ieder moment kan er een vis aan de haak zitten. Als je gaat strandvissen in de zomer zie je langzaam de zon wegzakken achter de horizon, een rode gloed achterlatend. Het gaat dan steeds minder hard waaien en het wordt bovendien steeds stiller op het strand; het is het moment dat de avondsessie gaat beginnen.

Het strandvissen kent veel overeenkomsten met het vissen vanaf een dijk of een dam, er zijn echter ook verschillen. Als je op het strand aan het zeevissen bent moet je vaak meer dan 100 meter werpen, de vis zit namelijk ver weg. Als je daarentegen vanaf een dijk of een dam aan het zeevissen bent hoef je niet zover te werpen, het water is vaak al kort bij de kant diep.

Iedereen die gaat zeevissen moet eerst goed voor zichzelf bepalen welke zeevis hij of zij graag wil vangen. De verschillende zeevissoorten hebben namelijk allemaal hun voorkeurlocaties. Tong en bot bevinden zich bijvoorbeeld op een afstand van 30 tot 40 meter uit de kant. Op het moment dat je een lijn meer dan 100 meter uitwerpt, gooi je over ze heen. In zo’n geval kun je het beste twee hengels gebruiken; één hengel werp je ver weg en één hengel gooi je dicht bij de kant. Op deze manier creëer je een groot werkgebied.

Als je gaat zeevissen moet je ook rekening houden met eb en vloed. De meeste zeevissers vissen 2 uur voor en 2 uur na laagwater. Op sommige plaatsen langs de Noordzeekust moet je jezelf telkens verplaatsen tijdens het opkomend en afgaand water. Het is dan handig om een karretje te hebben om je visspullen mee te vervoeren.

Zeevissen vanaf een boot

Als je gaat zeevissen is het natuurlijk nog spectaculairder om met een sportvisboot de Noordzee op te gaan. Er zijn dan verschillende mogelijkheden; je huurt een kale boot en je neemt al je visspullen mee, of de stapt aan boord van een visboot met daarop een complete bemanning. Op zo’n moment hoef je geen hengels mee te nemen en hoef je zelfs niet eens ervaring te hebben met het zeevissen. Bij de meeste zeevissers zijn kabeljauw, gul en makreel favoriet om te vangen. Er zijn wel verschillen tussen de type hengels die worden gebruikt bij het strandvissen en het bootvissen. Bij het bootvissen zijn de hengels steviger en wordt er bovendien gewerkt met zwaarder lood.

Groote Keeten

Ten noorden van Bergen aan Zee ligt het kleine kustplaatje Groote Keeten. Groote Keeten is onderdeel van de gemeente Schagen en telt ruim tweehonderd inwoners. Groote Keeten geniet bij wedstrijdzeevissers zeer grote populariteit, het is een uitzonderlijke plek waar heel veel vis zit. Het breedste strand van Noord-Holland bevindt zich ook in Groote Keeten. Op het brede zandstrand van Groote Keeten liggen loodrecht om de 150 meter grote strekdammen. De combinatie van een breed zandstrand én de grote strekdammen, maakt van Groote Keeten de ideale plaats voor tal van vissoorten en dus ook voor zeevissers. Zo is platvis dol op een zanderige bodem en vormen de strekdammen de ideale biotoop voor geep, fint, makreel, meuntjes, puitaal, wijting, gul en zeebaars.