header image
 

Zeilen

Als je op het strand van Bergen aan Zee wandelt is de kans groot dat je zeilboten voorbij ziet varen. Zeilen langs de Noordzeekust is natuurlijk een geweldige ervaring. Er wordt in Nederland gezeild op meren, rivieren, het IJsselmeer en de Waddenzee, maar de ultieme zeiltochten voltrekken zich toch op de bij tijd en wijle ruige Noordzee.

 

Zeilen Bergen aan Zee

 

Op het moment dat je wilt gaan zeilen is uiteraard een zeilboot vereist. Het aantal type zeilboten is schier oneindig: optimist, valk, solo, catamaran, varien, et cetera. Het is een watersport die jong en oud al sinds mensenheugenis in vervoering brengt. In Bergen aan Zee kun je aan boord stappen van een zeilboot om zeiltochtjes op de Noordzee te maken, maar je kunt er ook zeillessen nemen om uiteindelijk het roer letterlijk zelf in handen te nemen!

Zeezeilen op de Noordzee

Als je aan zeezeilen denkt, denk je waarschijnlijk niet in eerste instantie aan de Noordzee. Dan zie je beelden voor je van de prestigieuze Volvo Ocean Race, waar peperdure zeilschepen van de ‘rich and famous’ door het azuurblauwe water snijden in verre exotische oorden. Maar zeilen op de Noordzee kan ook heel aantrekkelijk zijn. Zo kun je in één dag naar Engeland zeilen. Je vertrekt uit Nederland en ziet één dag later opeens weer de kust achter de horizon opkomen, met hoge krijtrotsen. Dan heb je wel het gevoel dat je echt een reis hebt gemaakt.

Uiteraard is de Noordzee donker en grijs, maar een licht briesje boetseert fraaie schuimkoppen op de golven waar je intens van kunt genieten. Wel maakt het schip op korte golven een wat ongemakkelijke beweging waarvan je zeeziek kunt worden. Bij de oceaan die bijvoorbeeld de Caribische eilanden omspoelt heb je een mooie, lange deining. Het is ook heel aantrekkelijk om vanuit Nederland naar het Duitse eiland Helgoland te zeilen. Helgoland is een grote rotsblok in zee met een enorme meeuwenkolonie en bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Zeer de moeite waard om te zien!

Vaak wordt gezegd dat wie op de Noordzee kan varen, op de hele wereld kan varen. De Noordzee is namelijk één van de drukst bevaren zeeën ter wereld. Vele duizenden scheepsbewegingen per jaar brengen met zich mee dat er steeds moet worden opgelet op gevaar; zelfs radar of AIS (Automatic Identification System) garanderen niet dat je alle schepen kunt waarnemen tijdens het zeilen. Oppassen dus!

Verder heb je te maken met getijbewegingen. Wind tegen stroom kan een lastige Noordzee opleveren. Het aanlopen van de Noordzeehavens is bij een bepaalde windrichting en windkracht niet even gemakkelijk en soms ten zeerste af te raden. En … Als je aan boord van een zeilschip stapt is er altijd het risico dat je zoals eerder gezegd zeeziek kunt worden. Wie denkt dat hij zeeziek wordt, kan van tevoren een pil nemen en voelt er dan veel minder van.

Catamaranzeilen  

Catamaranzeilen is zonder twijfel de meest spectaculaire vorm van zeilen. Het is alsof je in een Formule1-bolide over een circuit racet. Met windkracht 5 en een snelheid van 40 km/u word je heerlijk over het water geblazen. Met de nodige ervaring, perfecte catamarans, goede wind en mooi vlak water, kun je de ultieme zeilexperience meemaken. Zelfs als je het liever rustiger aandoet, blijft catamaranzeilen een unieke ervaring. Of je nu totaal onervaren, jong of oud bent: het maakt helemaal niets uit. Het is zelfs zo dat je deze watersport gemakkelijk kan leren, bovendien vraagt het geen zware fysieke inspanning.

Kustzeilvereniging Den Helder 

Ten noorden van Bergen aan Zee ligt het kustplaatsje Huisduinen. Huisduinen ressorteert onder de gemeente Den Helder. Het strand van Huisduinen is van eind april tot begin oktober de thuisbasis van ‘Kustzeilvereniging Den Helder’ (KZDH). Feitelijk vaart de KZDH alleen met catamarans, waarvan ze er achttien hebben. Het vaargebied van de KZDH strekt zich uit over kuststrook naar het zuiden via Julianadorp aan Zee tot aan Callantsoog en naar het noorden tot aan de Cocksdorp op Texel over zowel de Noordzee als de Waddenzee. Het is het gebied waar ook de zandplaat Noorderhaaks (Razende Bol) ligt, waar vaak zeehonden zijn te spotten.

De Noorderhaaks zorgt ervoor dat de catamaranclub altijd gemakkelijk en veilig door de branding heen kan varen. Bovendien is de Noorderhaaks een interessante locatie om omheen te zeilen. Het Waddeneiland Texel is ook een mooie zeilbestemming. Als je al kunt zeilen heb je een goede basis om te leren catamaranzeilen. Het grote verschil is, zoals eerder gezegd, de hoge snelheid van de catamaran die een grote handelingssnelheid vraagt. Verder is het belangrijk de zee met haar sterke stroming goed te kennen. Op verschillende plaatsen in Nederland zijn catamaranzeilscholen en kun je de kneepjes van het zeilvak leren!