header image
 

Alkmaar

Op een klein kwartiertje rijden van Bergen aan Zee in zuidoostelijke richting ligt Alkmaar. In deze nationale kaasstad van Nederland wonen bijna honderdduizend mensen. Alkmaar is daarmee de grootste stad van het noorden van Noord-Holland.

 

Alkmaar Eten en Drinken

 

De binnenstad van Alkmaar is een plaatje. Je waant jezelf namelijk in oude tijden. De binnenstad van Alkmaar is ook rijkelijk toebedeeld met tal van restaurants en andere eetgelegenheden. Als klap op de vuurpijl voor smulpapen worden er in Alkmaar het hele jaar door verschillende culinaire festiviteiten georganiseerd.

Restaurants 

Doordat Alkmaar zo’n grote stad is, hebben alle grote Amerikaanse fastfoodketens een vesting in Alkmaar. Iedereen die zin heeft in hamburgers kan derhalve aanschuiven bij de McDonald’s of Burger King. Ben je meer een liefhebber van kip, dan kun je het beste binnenglippen bij de KFC. Behalve deze fastfoodketens zijn er in Alkmaar talloze andere restaurants aanwezig zoals Franse restaurants, Italiaanse restaurants, Spaanse restaurants, Mexicaanse restaurants, Argentijnse restaurants, Griekse restaurants, Chinese restaurants, Vietnamese restaurants, Thaise restaurants, et cetera. Bovendien zijn er in Alkmaar ook talloze shoarmatenten, cafetaria’s, friettenten en eetcafés te vinden.

Terrassen

Als de zon schijnt vullen de terrassen van Alkmaar zich met toeristen en met de plaatselijke bevolking van de kaasstad. Het is dan supergezellig om op het terras te genieten van een lekker hapje en een drankje. Onderwijl kun je kijken naar iedereen die voorbij wandelt. Het spel van kijken en bekeken worden voltrekt zich dan. Ook als de temperatuur daalt, gaat het terrasleven tegenwoordig gewoon door. De uitbaters van cafés gebruiken straalkachels om iedereen er buiten toch warmpjes bij te laten zitten!

IJssalons

Op een hete zomerse dag is niets zo fijn dan een heerlijk verkoelend ijsje. Ons land kent tegenwoordig meer dan zevenhonderd ijssalons die overheerlijk ijs aan de man brengen, voornamelijk Italiaans ijs. Ook in Alkmaar zijn talloze ijssalons waar het lekker snoepen is van verschillende soorten ijs. Tegenwoordig zijn er heel veel verschillende soorten vers ijs te verkrijgen.

Kaasmarkt

Voor kaasliefhebbers is Alkmaar een waar mekka! Tijdens het seizoen wordt er op iedere vrijdag de wereldberoemde kaasmarkt georganiseerd. Deze kaasmarkt lokt ook veel buitenlandse toeristen naar Alkmaar toe. Om deze reden wordt de uitleg van de kaasmarkt naast het Nederlands ook in het Duits, Engels, Frans en Spaans verzorgd. De kaasmarkt wordt gehouden op het waagplein, midden in het centrum van Alkmaar. Daar bestaat ook de mogelijkheid om kaas te proeven. Alkmaar is niet de enige plaats in Nederland waar een kaasmarkt wordt gehouden. Naast Alkmaar worden er namelijk ook kaasmarkten in Woerden, Gouda, Hoorn en Edam georganiseerd!

Kaas 

Om kaas te bereiden moeten de vaste delen in melk gescheiden worden van het vocht. Eiwitten, vetten en mineralen zijn de vaste delen die zich in melk bevinden. Stremsel, zuursel en zout worden vervolgens toegevoegd om kaas te bereiden. De uiteindelijke kaas bevat vitamine D, vitamine B, vitamine A, calcium, dierlijk eiwit en dierlijk vet. Bij de bereiding van melk wordt als eerste stap stremsel en zuursel toegevoegd. Als gevolg hiervan vindt er een samenklontering plaats van eiwitten, hetgeen coagulatie wordt genoemd. Hierbij wordt het vet en het vocht ingesloten, waardoor het zogenaamde wrongel ontstaat.