header image
 

Bergen

Bergen ligt op een afstand van 5 kilometer van Bergen een Zee. Er loopt een fantastisch glooiende weg tussen Bergen en Bergen aan Zee. Dit is overigens een niet-doorlopende weg, als je in Bergen aan Zee bent moet je weer via dezelfde weg terug naar Bergen.

 

Eten en drinken Bergen aan Zee

 

In het plaatsje Bergen wonen ongeveer twaalfduizend mensen, de hele gemeente Bergen (Bergen aan Zee, Schoorl, Egmond aan Zee, Egmond-Binnen, et cetera) telt meer dan dertigduizend inwoners. Bergen is een echt kunstenaarsdorp, er heeft zich de laatste 100 jaar zelfs een unieke schilderstijl ontwikkeld, de zogenaamde Bergense School. Bergen is een uiterst sfeervol plaatsje en telt veel restaurants, eetcafés, snackbars en andere eetgelegenheden waar je heerlijk kunt eten en drinken.

Restaurants

Bergen is uiteraard te klein om het voor de grote fastfoodketens aantrekkelijk te maken om er een vestiging te openen. Dus een McDonald’s, Burger King of een KFC zul je er niet aantreffen. Maar verder zijn er in Bergen alle mogelijk denkbare keukens aanwezig. Zoals Chinees-Indisch, Italiaans, Nederlands, Pizzeria’s, tapas restaurants, Zuid-Amerikaans, Mexicaans, internationaal, Grieks, pannenkoekhuizen, eetcafés, vegetarisch, shoarmatenten en cafetaria’s. Bergen heeft zelfs een één Michelinster restaurant binnen haar (gemeente)grenzen: het Merlet restaurant in Schoorl. In Nederland hebben twee restaurants drie Michelinsterren, vijftien restaurants twee Michelinsterren en vijfendertig restaurants hebben één Michelinster.

Terrassen

In de zomer is het echt genieten in Bergen. Op de vele terrassen die het dorp rijk is kun je dan lekker lunchen en dineren. En gedurende al dat eten en drinken kun je gezellig naar het voorbijtrekkend publiek kijken. Als het weer wat kouder wordt, is dat ook geen probleem om aangenaam buiten te kunnen gaan zitten, door middel van straalkachels blijft het dan toch mogelijk om buiten te vertoeven.

IJssalons

In Bergen zijn verschillende ijssalons aanwezig waar je heerlijk van ambachtelijk bereid ijs kunt genieten. De ijsmachines werken in de zomer op volle toeren om maar liefst honderd verschillende soorten ijs te kunnen maken. Wat is er nou lekkerder om tijdens een hete zomerse dag een ijsje te eten met een watermeloen, vanille, tiramisu, appel, aardbeien, stroopwafel, peer of malaga smaak? De eerste ijssalon van Nederland stond overigens in Utrecht. Venezia werd in 1942 door een Italiaanse ijsmaker in de Domstad aan de Voorstraat opgericht. Italiaans ijs bevat geen melk, room, eieren en bindmiddelen. Het Italiaanse ijs wordt daarentegen gemaakt van water, suiker en smaakstoffen zoals fruit en noten.

Markten

In Bergen wordt twee keer per week een markt georganiseerd. Op deze mark zijn heerlijke verse groentes en fruit te verkrijgen.

Bourgondisch Bergen

Ieder jaar wordt er in Bergen het zogenaamde Bourgondisch Bergen georganiseerd. Verschillende restaurants uit het dorpje en de omgeving presenteren dan 4 dagen lang verschillende culinaire hoogstandjes. Bourgondisch Bergen vindt plaats in de maand juni op het terrein van de Ruïnekerk. Naast de hemelse gerechten kunnen de bezoekers van Bourgondisch Bergen ook genieten van smakelijke wijnen, mooie muziek en andere vormen van entertainment zoals verschillende modeshows en leuke activiteiten voor kinderen. Het evenement trekt jaarlijks meer dan tienduizend mensen.

Film & Foodfestival 

Tijdens het Film & Foodfestival in Bergen wordt kijken naar films en lekker eten samen gecombineerd. Het Film & Foodfestival vindt plaats in de maand mei.