header image
 

Schagen

Op 19 kilometer afstand ten noodoosten van Bergen aan Zee ligt Schagen. Als je in Schagen bent, waan je jezelf in de riddertijd. Het is een uiterst sfeervol plaatsje met een zeer rijke geschiedenis. In Schagen kun je kiezen uit talloze restaurants en andere eetgelegenheden. In het mooie stadje worden er ook het hele jaar door marken en culinaire festiviteiten georganiseerd.

 

Schagen eten en drinken

 

Restaurants 

De McDonald’s is de enige Amerikaanse fastfoodketen die een filiaal in Schagen heeft. De Burger King en de KFC hebben (nog) geen filialen in het pittoreske Westfriese plaatsje. Uiteraard zijn er in Schagen verder alle mogelijke keukens aanwezig zoals Italiaans, Nederlands, Frans en Chinees-Indisch. Bovendien komen snackliefhebbers ook ruimschoots aan hun trekken bij de shormatenten en cafetaria’s die in het stadje zijn te vinden.

Terrassen

Gedurende de zomer is Schagen een echte toplocatie. De stad beschikt over veel terrassen die dan prettig gevuld raken. Op een terras is het kijken en bekeken worden. Tegenwoordig kun je het hele jaar door op een terras zitten. Als het koud wordt zet de eigenaar namelijk gewoon een straalkachel buiten en kan iedereen gewoon buiten blijven zitten!

IJssalons

Wie een liefhebber is van ambachtelijk bereid ijs moet ook naar Schagen togen. Als het warm weer is draaien de ijsmachines op volle toeren om tientallen verschillende soorten ijs te maken. Naast het feit dat ijs superlekker is, werkt het ook heerlijk verkoelend op een zomerse dag. Tegenwoordig zijn er heel veel verschillende smaken ijs op de markt zoals malaga, peer, stroopwafel, tiramisu, vanille en watermeloen.

Markten

Iedere donderdag vindt er in Schagen een grote markt plaats. De Gedempte Gracht en de Laan zijn de plaatsen waar de markt zich voltrekt. Op de markt van Schagen is van alles te verkrijgen.Tijdens de zomer is het helemaal een feestje om op de markt in Schagen te vertoeven. De zomer is de tijd dat er iedere donderdag de Westfriese klederdrachtmarkt in Schagen wordt georganiseerd. Deze markt vindt tien donderdagen lang plaats. Op de Westfriese klederdrachtmarkt staat de Westfriese Folklore centraal. Gedurende de markt kan het publiek kennismaken met traditionele kleding en historische rijtuigen. West-Friesland is overigens geen regio in het westen van Friesland, het is een gebied in de westen van de Kop van Noord-Holland van de provincie Noord-Holland. Naast Schagen behoren ook Medemblik, Enkhuizen en Hoorn tot West-Friesland. In West-Friesland wordt een dialect gesproken, het Westfries.

The Secret Garden

Ieder jaar wordt er in Schagen de zogenaamde ‘The Secret Garden’ georganiseerd. Dit is een zomerfestival met heel veel muziek en lekkere culinaire hoogstandjes. Als je van smakelijk eten houdt, loont het om tijdens de ‘The Secret Garden’ naar Schagen te togen! Het evenement vindt in het najaar plaats (september).

Noordzee op ’t Noord

‘Noordzee op ’t Noord’ is een ander culinair evenement dat jaarlijks in Schagen wordt georganiseerd. Alles draait tijdens dit evenement om vis. Tijdens Noordzee op ’t Noord wordt er door een koor zeemansliederen gezongen. Daarnaast laten poonrokers en nettenboeters zien hoe deze ambachten in elkaar zitten. Bovendien staan er dan in Schagen tientallen kraampjes opgesteld waar je de kans krijgt om te genieten van talloze smakelijke visgerechtjes!