Fantastisch wandelen op het Trekvogelpad in Bergen aan Zee!

Nederland is een echt vogelland. Er zijn vogels die het hele jaar door in Nederland leven, dus ook broeden. Daarentegen zijn er ook vogels die in ons land overwinteren én er zijn vogels die juist ons land ontvluchten en elders gaan broeden. Vogels hebben het in Nederland bij tijd en wijle best moeilijk. Zo verdwijnen er regelmatig natuurlijke habitats.

Langeafstandswandelpad

Gelukkig zijn er in ons land heel veel mensen die de vogels een warm hart toedragen. En daarnaast is er altijd nog de Vogelbescherming Nederland. Toen de Vogelbescherming Nederland een feestje te vieren had, namelijk toen zij 100 jaar bestonden, hebben zijn het zogenaamde Trekvogelpad oftewel LAW2 doen ontstaan. Het Trekvogelpad is een zogenaamd langeafstandswandelpad en is een samenvoeging van drie andere langeafstandswandelpaden (LAW), te weten; het Gelrepad, het Heuvelrugpad en het Waterlandpad.

Wandelgids Nivon

Het Trekvogelpad is een wandelroute van Bergen aan Zee (Noord-Holland) tot aan Usselo (Overijssel). De totale lengte van het Trekvogelpad bedraagt meer dan 398 kilometer. De route van het Trekvogelpad staat tot in detail beschreven in de wandelgids Nivon. Alle vogelaars, vogelliefhebbers en vogelspotters die het Trekvogelpad bewandelen komen prima aan hun trekken. Het Trekvogelpad voert namelijk langs de hotspots van vogels. Maar daarnaast heeft het Trekvogelpad nog veel meer te bieden, ook mensen die van cultuur en geschiedenis houden, worden op hun wenken bediend. In Bergen aan Zee kun je overigens prima overnachten in een van de accommodaties.

Veertien etappes

Iedereen die het Trekvogelspad bewandelt zal de volgende veertien etappes doorkruisen: (1) Bergen aan Zee – Alkmaar (2) Alkmaar – Spijkerboor (3) Spijkerboor – Amsterdam (4) Amsterdam – Weesp (5) Weesp – Hilversum (6) Hilversum – Soesterberg (7) Soesterberg – Doorn (8) Doorn – Rhenen (9) Rhenen – Ede (10) Ede – Hoenderloo (11) Hoenderloo – Brummen (12) Brummen – Vorden (13) Vorden – Eibergen (14) Eibergen – Usselo.