Gratis jazz concert in de buurt van Bergen aan Zee!

Bergen aan Zee maakt onderdeel uit van de gemeente Bergen. Bergen is niet alleen een gemeente, het is ook een dorp. Een dorp dat op een afstand van slechts 5 kilometer van Bergen aan Zee vandaan ligt. Bergen aan Zee is bovendien gezegend met prachtige vakantie-accommodaties.

Jazz en Sail

Jazzliefhebbers kunnen met een gerust hart het eerste weekend van de maand september naar Bergen togen. Het Noord-Hollandse kustplaatsje vormt dan namelijk het decor voor een driedaags jazz festival: Jazz en Sail. Jazz en Sail is groot én gratis. Het is zelfs het grootste gratis muziekfestival van de regio. Nog sterker; het grootste muziekfestival van boven het Noordzeekanaal waarvoor je geen kaartje hoeft te kopen!

Twaalf podia

Jazz en Sail speelt zich letterlijk af op twaalf podia in het centrum van Bergen. Vanaf die podia doen de jazzmuzikanten hun uiterste best om de toegestroomde muziekliefhebbers te bekoren! Acht van de podia staan in de buitenlucht en de overige vier zijn binnen. Dat het Jazz en Sail evenement enorm populair is, bewijzen de bezoekersaantallen wel. Tienduizend jazzliefhebbers togen iedere avond naar het evenement toe.

Hoelang bestaat eigenlijk al jazz?

In de Amerikaanse stad New Orleans zag jazz bijna een eeuw geleden het levenslicht. Jazz is het product van een kruisbestuiving tussen verschillende muzieksoorten waaronder Franse marsmuziek, negrospirituals, folk, blues en ragtime.

Als je naar het woord ‘jazz’ kijkt, werd daar oorspronkelijk een ‘zeer energieke dans’ mee bedoeld. In de beginjaren werd jazz bij het grote publiek niet echt geaccepteerd. Men vond dat jazz een muziekstijl was die bij een lage sociale status hoorde. Wat verder in de tijd brak jazz toch door bij het grote publiek en beleefde jazz zelfs een hype! Deze periode wordt aangeduid als de zogenaamde swingperiode!