Gratis jazz in de buurt van Bergen aan Zee!

Op slechts 5 kilometer afstand van Bergen aan Zee ligt het dorp Bergen. Bergen is niet alleen een dorp, het is ook een gemeente. Een gemeente waar onder andere Bergen aan Zee onder ressorteert. In Bergen aan Zee bevinden zich prachtige vakantieparken.

Jazz en Sail

Ieder jaar wordt aan het begin van maand september in Bergen een driedaags jazz festival georganiseerd dat de naam ‘Jazz en Sail’ draagt. Het is een groot en gratis evenement. Het is zelfs het grootste gratis muziekfestival dat boven het Noordzeekanaal wordt georganiseerd! Ten tijde van Jazz en Sail worden er in Bergen twaalf podia opgetrokken waar de jazzmuzikanten hun muziekkunsten aan het publiek kunnen tonen. Van die twaalf podia bevinden er zich acht buiten en vier binnen. Jazz en Sail is enorm populair, iedere avond togen meer dan tienduizend jazzliefhebbers naar het centrum van Bergen om te gaan genieten van jazz.

Maar wat is eigenlijk precies jazz?

Jazz zag het levenslicht in de Amerikaanse stad New Orleans. Het is een muziekstijl die is ontstaan als een kruisbestuiving van Franse marsmuziek, negrospirituals, folk, blues en ragtime. Met het woord ‘jazz’ werd oorspronkelijk een ‘zeer energieke dans’ bedoeld. Omdat jazz in de begin jaren werd geassocieerd met een lage sociale status en losse zeden, werd jazz toentertijd door het grote publiek niet erg geaccepteerd. Echter toen ‘blanke’ en ‘gemengde’ jazzorkesten vanaf de jaren 30 van de vorige eeuw muziek begonnen te maken, kwam er een omslag. Het grote publiek begon jazz meer en meer te omarmen. De periode die toen werd ingeluid, werd de swingperiode genoemd. De swingperiode vormde uiteindelijk het hoogtepunt van de jazz.