Groot gratis jazz concert in de buurt van Bergen aan Zee!

Bergen is hét kunstenaarsdorp van Nederland. In het Noord-Hollandse kustplaatsje heeft zich de achterliggende 100 jaar een echte kunstscène ontwikkeld. Er heeft zich in Bergen zelfs een unieke schilderkunst-stroom ontwikkeld, de zogenaamde Bergense School. Bergen aan Zee bevindt zich overigens op steenworp afstand van Bergen. De afstand tussen de badplaats en Bergen bedraagt minder dan 5 kilometer. In Bergen aan Zee bevinden zich overigens prachtige vakantieparken.

Jazz en Sail

Maar Bergen is niet alleen bekend om diens schilder- en beeldhouwkunst. Ieder jaar wordt er in het plaatsje ook een enorm groot jazzfestival georganiseerd: Jazz en Sail! Jazz en Sail vindt plaats in het eerste weekend van de maand september en heeft een duur van 3 dagen. Jazz en Sail is zogezegd heel groot en bovendien voor iedereen gratis en voor niets toegankelijk. Jazz en Sail is zelfs het grootste gratis muziekfestival dat ieder jaar plaatsvindt boven het Noordzeekanaal.

Veel toeschouwers

Ieder jaar trekt Jazz en Sail enorm veel toeschouwers. Zo’n dertigduizend. Met andere woorden, iedere avond een slordige tienduizend. Om deze grote massa mensen muzikaal goed te kunnen bedienen, worden er tijdens Jazz en Sail in het centrum van Bergen maar liefst twaalf podia opgebouwd: acht in de buitenlucht en vier indoor!

New Orleans

Jazz vindt zijn oorsprong bijna 100 jaar geleden in de Verenigde Staten van Amerika. In de stad New Orleans om precies te zijn. Feitelijk is jazz een samenstelling van onder andere Franse marsmuziek, negrospirituals, folk, blues en ragtime. De oorspronkelijke betekenis van het woord jazz is ‘zeer energieke dans’. In den beginne sloeg jazz in de VS niet aan, het werd als een muziekstijl gezien voor de lagere klassen. Uiteindelijk werd jazz echter razend populair!