Herfstwandeling maken in Bergen aan Zee!

De herfst is een geweldige tijd om een wandeling te maken in Bergen aan Zee. Het Noord-Hollandse kustplaatsje is namelijk gezegend met enerzijds een prachtig strand en anderzijds prachtige bossen. In Bergen aan Zee zijn overigens ook prachtige vakantie-accommodaties te boeken. Maar laten we beginnen met het strand. Het behoeft amper betoog dat het een feestje is om gedurende de herfst een strandwandeling te maken in Bergen aan Zee. Met een beetje geluk staat er een klein herfst-stormpje en kan het grote genieten gaan beginnen. Het Noordzeewater en de wolken nemen prachtige kleuren aan. Je krijgt dan de neiging om er een schilderij van te maken.

En dan de bossen. Bergen aan Zee sluit naadloos aan op Bergen. Het is een gebied met prachtige bossen. In de herfst verkleuren alle bomen in de mooiste kleuren. Een lust voor het oog. Bovendien, als je je ogen goed de kost geeft, zul je er wellicht de bosmestkever spotten. Een prachtig insect!

Bosmestkever

De bosmestkever heeft een lengte die tussen de 12 en 19 millimeter schommelt. Als je het beest in levende lijve wil zien, moet je zorgen dat je in de maanden april, mei en juni buiten bent. De bovenkant van de bosmestkever is zwart met een blauwe gloed. Als je naar het halsschild kijkt, zie je dat deze glast. Verder valt het op dat over de dekschilden fijne lengtestrepen lopen. De bosmestkever heeft een voorkeur om zich op te houden in een biotoop waar zich veel bossen en zand bevinden. Als de bosmestkever wil voortplanten, zoekt hij mest op. In deze mest wordt vervolgens een gang van 30 centimeter gegraven. Dit is de plek waar de larve zich vervolgens in een periode van ruim 13 maanden ontwikkeld.