Adriaan van Dis is de beroemdste Nederlander die daadwerkelijk werd geboren in Bergen aan Zee. Het geboortehuis van Adriaan van Dis staat op een prachtige locatie, vlak achter de duinen dicht bij de Noordzee. De schrijver woont er zelf niet meer, maar het huis duikt nog wel vaak op in zijn boeken. Tegenwoordig vindt Adriaan van Dis het erg prettig om in een strandhuisje te bivakkeren. Dichter bij de zee kom je niet.
Standhuisjes
Op het strand van Bergen en Zee en in tal van andere kustplaatsje bevinden zich namelijk unieke strandhuisjes. Het is een geweldige ervaring om in zo’n strandhuisje te verblijven.
Eeuwenoude geschiedenis
Bergen aan Zee heeft geen eeuwenoude geschiedenis. Feitelijk is het nog een vrij jong dorpje. Het is aan te danken aan voormalig burgemeester Jacob van Reenen en diens vrouw Maria van Reenen-Völter dat vanaf 1905 het huidige Bergen aan Zee langzaam een badplaats werd. Voor die tijd stonden in de duinen al wel verschillende woningen. Het gebied waar de huisjes aan de binnenkant van de duinen stonden werd Bergen Binnen genoemd, de huisje die aan de andere kant stonden, stonden in een gebied dat toen al Bergen aan Zee werd genoemd. De naam Bergen aan Zee werd overigens al in 1848 voor het eerst gebruikt.
Verharde weg
Vanaf 1905 veranderde er van alles in het gebied. Zo werd in het Berger Bos het karrenspoor vervangen door een verharde weg. Deze verharde weg werd de toegangsweg tot de zee en verkreeg de toepasselijke naam; de Zeeweg. In 1906 werden in Bergen aan Zee ook de eerste horeca-activiteiten ontplooid. Café Prins Maurits zag onder andere het levenslicht. Dit café werd later Hotel Restaurant Café Prins Maurits. Heden ten dagen bestaat dit hotel nog steeds, je kunt er heerlijk eten en overnachten.
Tramlijn
In 1909 vond de volgende grote verandering plaats; de tramlijn in Bergen werd naar Bergen aan Zee doorgetrokken. In 2006 was het groot feest in Bergen aan Zee, in dat jaar werd het 100-jarige bestaan van Bergen aan Zee gevierd.