Luxe overnachten op het Kijkduinse strand!

Iedereen die aan luxe accommodaties denkt, denkt aan luxe hotels. Maar je hoeft niet altijd naar een hotel te gaan om een luxe vakantieaccommodatie te verkrijgen. Ook niet in de badplaats Kijkduin te Den Haag. Op het strand van Kijkduin kun je namelijk overnachten in luxe strandhuisjes oftewel strandslaaphuisjes. 

Kijkduin is bovendien niet de enige plek in Nederland waar je strandhuisjes kunt huren. Dat kan ook een stukje noordelijker in Julianadorp aan Zee en een stukje zuidelijker in Kamperland. Kijkduin ligt in de provincie Zuid-Holland, Julianadorp aan Zee ligt in de provincie Noord-Holland en Kamperland ligt in de provincie Zeeland.

Puitaal

Wat al deze drie badplaatsen uiteraard met elkaar hebben, is het feit dat ze aan de Noordzee liggen. Een Noordzee die het domein is van vissen en andere zeebewoners. Eén van die vissoorten is de puitaal. In het Nederlandse taalgebied heeft de puitaal verschillende andere namen zoals magge, magaal of moeraal.

De puitaal is een heel bijzondere vissoort, de puitaal is namelijk levendbarend. De dracht van de puitaal bedraagt 120 dagen. Na deze dracht bevalt de puitaal van tussen de 25 en 400 jongen. Deze jongen hebben dan een lengte van 4 centimeter. Een volwassen puitaal kan meer dan 50 centimeter meten, meer dan een 0,5 kilogram wegen en een leeftijd bereiken van meer dan 10 jaar. De puitaal heeft een slangvormig lichaam, grote kop en brede bek. Puitalen kunnen tot op een diepte van 40 meter voorkomen, maar het liefst houden zij zich op tussen de 2 en 20 meter diepte.