Mooie huis van Adriaan van Dis in Bergen aan Zee!

In Bergen aan Zee is één echte bekende Nederlander geboren. Adriaan van Dis! Het huis van de schrijver staat op een heel mooi punt in het dorp, namelijk vlak achter de duinen; op steenworp afstand van de Noordzee. Helaas woont Van Dis niet meer in Bergen aan Zee. Het geboortehuis in Bergen aan Zee speelt wel vaak een prominente rol in zijn literaire werken. Tegenwoordig wordt het huis verhuurd aan toeristen die in Bergen aan Zee vertoeven!

Geen eeuwenoude geschiedenis

Op het eerste gezicht ben je geneigd om te denken dat Bergen aan Zee een eeuwenoude geschiedenis kent, dat is echter niet het geval! Jacob van Reenen, de voormalige burgemeester van Bergen, en zijn vrouw Maria van Reenen-Völter, staan aan de bakermat van de ontwikkeling van Bergen aan Zee tot de populaire badplaats die het nu is. Het kantelpunt in de tijd is het jaar 1905.

Bergen Binnen 

Voor 1905 stonden er op de plaats die wij nu onder Bergen aan Zee rekenen slechts enkele huisjes in de duinen. Sommige van deze huisjes stonden aan de binnenkant van de duinen, dit gebied werd Bergen Binnen genoemd. De andere huisjes stonden op een plek die toen al Bergen aan Zee werd genoemd. Want vergis je niet, de naam Bergen aan Zee is al sinds 1848 in gebruik!

Hotel Restaurant Café Prins Maurits

In 1905 werd begonnen met het aanleggen van een verharde weg dwars door het Berger Bos. Deze verharde weg verving een karrenspoor. Deze verharde weg verkreeg de toepasselijke naam; de Zeeweg! Het jaar 1906 is het jaar dat ook horecaondernemers kansen zagen in Bergen aan Zee, in dat jaar werd derhalve ook de eerste horecazaak in het Noord-Hollandse kustdorpje geopend; Café Prins Maurits. Later werd Café Prins Maurits, Hotel Restaurant Café Prins Maurits. Je kunt nu nog steeds overnachten in dit sfeervolle hotel in Bergen aan Zee!

Tramlijn

De tramlijn die in Bergen aanwezig was, werd in 1909 doorgetrokken naar Bergen aan Zee. Dit was een andere verandering die Bergen aan Zee een enorme boost gaf! In 2006 bestond Bergen aan Zee precies 100 jaar. Dit feit werd groots gevierd in het pittoreske kustplaatsje!