Op het strand van Kijkduin overnachten!

De gemeente Den Haag is een bevoorrechte gemeente. De gemeente Den Haag is namelijk in het bezit van twee prachtige badplaatsen: Scheveningen en Kijkduin. Scheveningen is met name bekend bij het grote publiek, het kan er ook stervensdruk zijn gedurende de zomer. Het strand van Kijkduin daarentegen is wat rustiger.

Tegenwoordig kun je ook een vakantiehuisje huren op het strand van Kijkduin, een zogenaamd strandhuisje oftewel strandslaaphuisje. Er is waarschijnlijk geen enkele plek in Nederland die unieker is dan het strand om te kunnen bivakkeren. Kijkduin is niet de enige plek waar je kunt slapen op het strand. Dat kan ook op de stranden van Kamperland te Zeeland en Julianadorp aan Zee te Noord-Holland.

Het strand is de scheidslijn tussen de duinen enerzijds en de Noordzee anderzijds. Een Noordzee waarin heel veel vissen leven. Rond de wrakken van de Noordzee leeft bijvoorbeeld de mul.

De mul ressorteert onder de zogenaamde zeebarbelen. De mul is een opvallende vis met een mooie rode kleur. Naast zijn rode kleur is de mul ook in het bezit van twee baarddraden. Baarddraden die bovendien ook nog eens heel erg lang zijn.

De mul is een zeldzame verschijning in het Nederlandse deel van de Noordzee. Hij voelt zich beter thuis in de warme wereldzeeën. Feitelijk markeert de Noordzee de noordgrens van het leefgebied van de mul. De mul wordt culinair erg door de mens gewaardeerd; het vissenvlees van de mul is goddelijk.

Als de mul niet door de mens wordt gevangen, kan hij een leeftijd bereiken van meer dan tien jaar. De mul houdt zich het liefst op, op een harde zeebodem waarbij hij kan leven tot een diepte van meer dan honderd meter.

Bergen aan Zee