Overnachten op het strand van Kijkduin!

Overnachten op het Noordzeestrand is voor heel veel mensen een grote droom. Dichter bij de natuur kom je namelijk niet. Het is ook een droom die direct uiteenspat. Want het is namelijk niet de bedoeling dat mensen op het strand gaan slapen. Dat is zelfs verboden. 

Strandhuisjes

Maar … er is sindskort een ontsnapping aan dit verbod! Op sommige vaderlandse stranden staan namelijk strandhuisjes oftewel strandslaaphuisjes. Deze strandhuisjes zijn te vinden op de stranden van Kijkduin (Zuid-Holland), Julianadorp aan Zee (Noord-Holland) en Kamperland (Zeeland). Het grote voordeel om te kunnen slapen in een strandhuisje, is dat je uiteraard heel dicht bij de Noordzee bent. Een Noordzee die helemaal vol zit met vissen. Eén van die vissoorten is de zogenaamde lipvis.

Lipvis

Het leeuwendeel van de mensen dat aan lipvissen denkt, denkt waarschijnlijk aan natuurfilms op de televisie of aan vakanties naar verre oorden waar ze gedoken hebben. Echter, ieder jaar worden er meer en meer lipvissen gesignaleerd in de Nederlandse wateren. Met name in de Zeeuwse Oosterschelde zijn lipvissen zo nu en dan te spotten. De lipvisfamilie bestaat uit verschillende leden zoals de gevlekte lipvis, zwartooglipvis, kliplipvis, regenbooglipvis en de koekoekslipvis. Er zijn ook hele kleine lipvissoorten die in aquaria te houden zijn. Op met menu van lipvissen staan kwallen, krabben en garnalen. Het zijn vissen die een leeftijd van meer dan 25 jaar kunnen bereiken. Als je als sportvisser een lipvis aan de haak wilt slaan, kun je het beste gaan vissen in de buurt van dammen of pieren. Daar is de kans het grootst op succes!